МЕСЕЦ ДАНА БЕСПЛАТНЕ СТЕРИЛИЗАЦИЈЕ ПАСА – Што више чипованих, што мање напуштених

МЕСЕЦ ДАНА БЕСПЛАТНЕ СТЕРИЛИЗАЦИЈЕ ПАСА – Што више чипованих, што мање напуштених

Зоохигијенска служба КЈП “Наш дом”, уз подршку локалне самоуправе, почела је 1. фебруара масовну стерилизацију/кастрацију паса на територији Лознице. Ветеринар др Драган Спасојевић каже да су тиме обухваћени напуштени, али и власнички пси, а пошто је све бесплатно, то је добра прилика коју треба да искористе они који имају такве љубимце.

Стерилизацију обавља амбуланта “Вет шанац” са којом “Наш дом” има одговарајући уговор, а после месец дана, оцена је да је интересовање задовољавајуће. Према речима Спасојевића, стерилисани су напуштени пси, али се јавио и велики број људи који имају псе, а из неког разлога их до сада нису чиповали.


– Интересовање је поприлично, многи стерилишу псе, а неки само желе, ако је пас млађи, да га обележе, односно чипују. Нама јесте циљ да имамо што више чипованих паса јер 99 оних које на улици ухватимо није обележено. Уколико буде оваква динамика рада и интересовања до краја године, то ће бити добро. Тако ћемо постићи жељени ефекат, да смањимо издатке у градском буџету по основу исплате надокнада за штету због од уједа паса или њихових напада на домаће животиње као и да смањимо репродукцију напуштених паса. До сада је оквирно третман прошло четрдесетак паса који имају власнике и близу сто ових напуштених животиња. Обично се за сада јављају људи из приградских насеља који брину како ће пас да реагује после операције, али очекујемо да са лепшим временом буде више захвата мада нисмо ни до сада имали постоперативних компликација. Прави ефекат овога што радимо имаћемо наредне године – каже Спасојевић за ЛН.

Подсетимо, у градској каси је за реализацију овог пројекта предвиђено око пет милиона динара, а он је одлична прилика да власници стерилишту своје псе уколико не желе њихову репродукцију. Спасојевић подсећа да је све бесплатно, преоперативни период, постоперативна нега паса, вакцинација и давање пасоша и позива власнике паса да искористе предности пројекта. Стерилизација би их са чиповањем коштала око 50 евра, а овако све добију бесплатно и очекује се да многи искористе такву могућност. Лозница прва у Србији примењује овакав пројекат који ће омогућити и пуну примену програма “Ухвати, стерилиши и врати”, који је до сада делимично примењиван у нашем, али и у другим градовима.


Он истиче да предузеће ради на реконструкцији прихватилишта за псе и ствара још боље услове за боравак животиња, а у последње време велики број је и удомљен. У последњих нешто више од месец дана удомљено око 50 паса из азила.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Без струје од осам до два

НАШИ СМО – Јагње

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )