НОВА КЊИГА МИЛОША ДЕЈАНОВИЋА – Сачувати историју од заборава

НОВА КЊИГА МИЛОША ДЕЈАНОВИЋА – Сачувати историју од заборава

Из штампе је ових дана изашла књига “Долина Јадра августа 1914” Милоша Дејановића, пуковника у пензији. Аутор на 246 страница, са 127 слика, шема, скица, карата и приказа ситуација, од чега су 27 у боји, бележи причу о јуначкој борби Треће армије (Дринске дивизије првог и другог позива) српске војске од 12. до 19. августа ратне 1914. године


Пуковник Милош Дејановић у својој новој књизи објављује грађу о војним операцијама које су претходиле Церској бици, као и о злочинима који су том приликом почињени у долини Јадра. Књига је наставак његовог доприноса расветљавању херојске историје нашег краја, започетог у претходној “Битка на Гучеву 1914 – Епопеја на прагу Србије”, коју је објавио у јуну 2018.

– Ове борбе су вођене од Дрине па долином Јадра на лозничким, јаребичким и завлачким положајима као и на правцима ка Крупњу и Прослопу, и представљају уводне борбе за Церску битку која је вођена од 16. до 19. августа 1914. О овим борбама Треће армије једино је писао генерал Живко Павловић 1924. у књизи “Битка на Јадру”. После њега многи аутори су писали само о бици на Церу, али о борбама Треће армије на левом крилу у долини Јадра нико или веома мало и недовољно. С обзиром на то да је дуги низ година и књига генерала Живка Павловића била склоњена и заборављена, после 96 година, наши дедови и прадедови заслужују да се обелодани и опише њихова борба за Србију у којој нису жалили ни своје животе – каже аутор Дејановић.

Он подсећа да је само Трећа армија изгубила 59 официра и 3.600 подофицира, каплара и редова, укупно 3.659 људи. У књизи су посебно обрађени злочини аустроугарске војске у Лозници, Лешници, Брезјаку, Цикотама, Јаребицама (Драгинцу), Кривајици, Брезовици, Завлаци, Мојковићу, Крупњу и другим местима Јадра и Рађевине.

– Оно што књизи даје додатну важност и допринос очувању историје нашег краја јесу прилози који су представљени кроз скице, ситуације, шест ручно цртаних шема које су усклађене са текстом и омогућују праћење извођења борбених дејстава као и пет карата Генералштаба које је 1894. у Београду штампало Географско одељење Главног ђенералштаба – истиче Дејановић уз податак да је издавач књиге Меморијална галерија “Битка на Дрини 1914” из Бање Ковиљаче, а уредник магистар Драган Крсмановић, виши архивиста и пуковник у пензији, који је уз Зорана Тошића, професора историје, и рецензент.


Пуковник Дејановић је рођен у Лозници, где је завршио основну школу и гимназију, а потом Војну академију копнене војске у Центру високих војних школа у Београду. До пензионисања је радио у јединицама везе, јединицама за електронско извиђање и противелектронска дејства, као и у другим органима команди Ужичког корпуса. Студију из војне географије “Војно-географска процена могућих праваца дејстава у зони одговорности Ужичког корпуса” написао је 2001. године.

Промоција нове књиге планирана је у градској библиотеци када то дозволи епидемијска ситуација.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од стотину новозаражених

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – На ковид одељењима више од 90 пацијената, још један преминуо

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )