НАШИ СМО – Један позив (мења све)

НАШИ СМО – Један позив (мења све)

Може ли било шта у овој лепој земљи да се уради на уобичајен, нормалан, редован начин? По неком устаљеном систему? Циник би рекао може, само не по онаквом какав подразумева нормалан свет, већ по овом нашем “систему” ја теби, ти мени, преко веза и везица јер ако не знаш “некога”, углавном си обрао зелен бостан. Пракса је то потврдила безброј пута, ових дана поново.


Човек удари жену аутомобилом, она погине, он побегне. Полиција ради своје, Тужилаштво ради своје, или како многи мисле не ради, чаршија све зна, а званично нико ништа. Онда народ закаже протест испред Тужилаштва и, гле “чуда”, осумњичени буде ухапшен баш вече пред скуп, иначе, 26. дан од несреће. Тада ћерка погинуле жене саопшти да је њу о хапшењу, иначе, неколико сати пре саопштења полиције, обавестио у телефонском разговору лично председник државе коме се мејлом обратила осам дана раније. Још је казао, како она пренесе, да “неће бити недодирљивих”.

Лепо од председника што помаже. Они што га баш не готиве казаће да сакупља јефтине поене. Замислите сценарио где Вучић сазна за случај, па каже Тужилаштву да не ради ништа док га не позове ћерка погинуле, а онда он испадне добар и утиче да хапсе осумњиченог. Будимо поштени, није то та прича, али јесте она да је МНОГО тужно да треба председник државе, ма ко био, да се умеша у неки случај да би се нешто предузело. Зар треба Вучић да утиче на судове, тужилаштва, полицију и кога све не, да би радили оно што им је посао? Колико је болно, а уједно обесхрабрујуће и разочаравајуће питање које је отац дечака погинулог пре четири године у саобраћајној несрећи упутио са скупа председнику – Да ли сваки родитељ за своје убијено дете мора Вама да се обрати? Какав је систем у коме човек треба да зове председника да би решио проблем?! Па дај, брате, да укинемо све па нека председник води не само државу, него и градове, месне заједнице, фабрике, хапси, уговара, преговара, набавља и дочекује вакцине, доводи инвеститоре, буде селектор фудбалерима, све што (не)треба. Зар смо толико неозбиљна држава да се ствари покрену тек кад се народ узмува и председник умеша?! Јесте да човек ради и дању и ноћу, али није супермен, има он државничка посла, а не само да исправља криве Дрине у сваком сокаку. Зашто плату, и то добру, примају сви по тим државним органима, сви они који су, што народ каже, “на државним јаслама”? Тек кад стигне позив са врха, онда се неки баве својим послом, част изузецима. Дође, “ненајављено” и министарка правде, узмуваше се многи јер ово је земља у којој, нажалост, још увек, један позив мења све.

Овај случај показује и да је народу прекардашило, доста му јавашлука, бахатих маминих и татиних синова, рођачких, кумовских, страначких и осталих веза, али и да власт чим осети да маса таласа, “леже на руду”, бар привидно. Јустиција и код нас носи повез преко очију, али изгледа да је временом платно избледело, “прогледало” па она одавно овде вири да види ко тражи правду, чији је, има ли дебела леђа, или је “обичан” човек, па онда (не)дела. Неки шуме носе некажњено, док друге кажњава за однету грану. Одавно је време да се многе институције, установе и државни органи добро пролуфтирају, одвоји жито од кукоља па да часне и поштене људе, који раде свој посао, не стављају у исти кош са онима који брукају и своја звања, образ и град у коме живе износећи га својим поступцима на лош глас. Време је одавно да се то учини пре него што крене мотка, знате већ каква, да уводи ред, а то никада није на добро изашло. Свако треба да се реши мангупа из својих редова и врати поверење народа у државу, суд, тужилаштво, полицију, лекаре, политичаре, новинаре…


Или да сви набавимо број председника па да га, кад зашкрипи, кад мислимо или видимо да посао не раде добро суд, власт, полиција, службеница на шалтеру, продавачица, неко десети, одмах зовемо. Онда ће он обавити своје. Један позив и сви ће да се унормале. Једино што тада не би могао ништа друго да ради осим да прима позиве и телефонира. Годинама. Или да се ствари промене и не буде  све – One man show.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Реквијем

НАШИ СМО – Симболика

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )