ПРОТИВНИЦИ ОТВАРАЊА РУДНИКА – Предали петицију са 32.000 потписа

ПРОТИВНИЦИ ОТВАРАЊА РУДНИКА – Предали петицију са 32.000 потписа

Представници неколико удружења грађана који се противе томе да компанија ‘’Рио Тинто“ изгради рудник литијума у околини Лознице предали су Ани Брнабић, председници Владе Србије, петицију којом се тражи обустава свих активности на том пројекту, пренели су поједини београдски медији.


На конференцији за новинаре, одржаној испред зграде Владе Србије, наглашено је да премијерка делегацију противника изградње рудника прима на захтев посланика Скупштине Србије Владана Глишића, а да је петицијом коју је покренула организација ‘’Крени промени“ прикупљено 32.000 потписа. Ту акцију су, како се наводи,  подржали Удружење за заштиту уставности и законитости, Одбранимо реке Старе планине и Подрињски антикорупцијски тим, а петицијом се тражи забрана отварања рудника литијума и металопрерађивачког комплекса у долини Јадра. Мирослав Мијатовић, председник Подрињског антикорупцијског тима, нагласио је да је сам податак да компанија ‘’Рио Тинто“ планира да одлаже чак 1,5 милиона тона јаловине, између две реке, Корените и Јадра, довољно алармантан. Према речима Владана Глишића, Србији је потребна индустрија али не по цену да после „сав профит бацимо на лекове“.

– Организовао сам састанак организација које се противе изградњи рудника литијума јер нам је потребан друштвени дијалог, а тема је веома озбиљна јер се тиче могуће еколошке катастрофе – истакао је Глишић изразивши задовољство што је премијерка Брнабић прихватила његову иницијативу.


Представник организације ‘’Не дамо Јадар“ и мештанин подручја на којем се планира рудник Златко Кокановић рекао је да су грађани тог краја у околини Лознице забринути и уплашени, да компанија ‘’Рио Тинто“, која планира отварање рудника, на њих врши притисак да продају земљу, а да грађани највише страхују јер се на том подручју налазе две плавне реке.

Драгана Ђорђевић, научна саветница Института за хемију, технологију и металургију, истакла је да је реч о опасној технологији по живи свет у плодном делу Србије и да би изградњом рудника биле угрожене реке које се уливају у Дрину.

– Токсини са јаловишта разносиће се и улазиће у земљиште и водотокове, што значи да ће бити угрожени они који остану да живе у околини рудника. На нама је да надлежнима предочимо проблеме, а они који доносе одлуке решиће на крају шта ће бити са тим пројектом – истакла је Драгана Ђорђевић, како преносе поједини медији.

(ЛН)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Лозница водећа по броју новозаражених

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Повећан број пацијената на одељењима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )