ФЕСТИВАЛ ГЛУМЕ ОД 19. ДО 26. АПРИЛА – Одлагање могуће само због ковида-19

ФЕСТИВАЛ ГЛУМЕ ОД 19. ДО 26. АПРИЛА – Одлагање могуће само због ковида-19

Организациони одбор 14. Фестивала глумачких остварења, чији организатор је позориште КУД „Караџић“, захвалио се данас аматерским позориштима која су се до краја фебруара пријавила за учешће. Тиме су она дала подршку домаћинима да истрају у намери да у тешким околностима насталим због пандемије ковида-19, ипак одрже манифестацију посвећену глумцима, прву с публиком, од проглашења пандемије. На адресу лозничког позоришта пристигло је 17 пријава, односно снимака представа који ће бити одгледани и селектовани, а списак шест одабраних представа за наступ на фестивалу биће објављен до 25. марта. Према плану и недавној најави, 14. Фестивал глумачких остварења, биће одржан од 19. до 26. априла, ако на снази остану садашње епидемијске мере.

– У случају да се мере појачају, а епидемијска ситуација у овом периоду не дозволи одржавање фестивала, термин ће бити померен о чему ће учесници на време бити обавештени – потврдио је у име Организационог одбора фестивала Велизар Кондић, управник позоришта КУД „Караџић“.

Глумци лозничког позоришта увелико имају пробе за нову представу, коју би, као и до сада, требало премијерно да изведу на отварању фестивала. После пола века играће Чеховљеву представу, а по замисли редитеља Драгана Остојића припремају две једночинке – „Просидба“ и „Медвед“, које ће у њиховој верзији бити спојене у један комад „Просидба медведа“.


По традицији, на фестивалу ће бити додељене награде за најбољу мушку и женску улогу, најбоље епизодисте (мушки и женски) и најбољег младог глумца, док ће КУД „Караџић“ доделити неком од својих чланова награду „Петар Грујић“, за допринос развоју позоришне сцене у Лозници. Сваке вечери жири публике, састављен од 11 гледалаца по случајном избору организатора, додељиваће награду за глумца вечери.

Подсећамо да је 14. Фестивал глумачких остварења требало да буде одржан од 6. до 13. априла прошле године, али је одложен, као и сви други културни програми у граду због коронавируса. Ипак, чланови лозничког позоришта одлучили да не прекидају традицију дружења с поштоваоцима ове уметности па су понудили „интернет решење“. Преко фејсбук странице фестивала, емитовали су неке од представа које је позориште КУД „Караџић“ изводило ранијих година.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРОТИВНИЦИ ОТВАРАЊА РУДНИКА – Предали петицију са 32.000 потписа

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Лозница водећа по броју новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )