ЗА ТЕХНОЛОШКЕ ИНОВАЦИЈЕ  – Награде освојила два тима лозничке Гимназије

ЗА ТЕХНОЛОШКЕ ИНОВАЦИЈЕ – Награде освојила два тима лозничке Гимназије

На такмичењу “Најбоља технолошка иновација 2020” на којем је учествовало педесетак средњошколских тимова из целе Србије, дипломе су добила чак два тима која су представљала  лозничку Гимназију “Вук Караџић” и то за освојено друго и пето место. У име организатора такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја, дипломе је данас  награђеним ученицима, менторима и директору школе уручио Владимир Никић, члан организационог тима такмичења за најбоље технолошке иновације. Он је честитао ученицима, менторима и директору школе и захвалио им се што су учествовали  на такмичењу у години која је била све друго само не  уобичајена.

– Дивимо се вашој иновативности и предузетништву које се гаји не само у Гимназији већ у читавом лозничком крају и желимо да тако и наставите – рекао је Никић.


Према речима директора Дарка Несторовића,  такмичење је трајало годину дана и  због епидемиолошке ситуације одржавало се онлајн. Сви су, како је рекао, дали свој максимум па су се  вероватно мало и уморили. Школа ће увек пружати максималну подршку ученицима и колегама који имају намеру да промовишу школу  на најбољи начин. 

Ана Ристановић, чланица тима,”Водочистачи” који је освојио друго место, рекла је да су  изузетно поносни због освојене награде и да им она много значи.

– Наша идеја је била да решимо проблем квалитета воде, свесни смо да је то проблем 21. века. Покушали смо да са нашим могућностима и знањем  решимо ту ситуацију и  хвала што је то неко запазио. Дали смо све од себе и драго нам је што верују у нас младе – рекла је она.

Поред Ане, чланови тима “Водочистачи” су Глигорије Глигорић и Хелена Вујиновић, ученица Средње школе “Свети Сава”. Ментор је Јања Радић. Селена Николић, чланица тима “Еко бозони” који је освојио пето место, истакла је да је њихова идеја била да реше проблем пречишћавања ваздуха и загађености.

– Нисмо успели да решимо глобални проблем, али смо на путу да то учинимо. Први пут смо се сусрели са  озбиљнијим нивоом такмичења и надамо се новим такмичењима – рекла је Селена.

Осим Селене, чланови тима “Еко бозони” су Димитрије Павловић и Бојана Вујиновић из Средње школе “Свети Сава”. Ментор је Миломир Сарић.

Осим уручивања диплома, повод за ову посету је, како је истакао Никић, и најава овогодишњег  такмичења. Рок за пријаву средњошколских и студентских тимова  је 15. март. 

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – У част првог српском агроному

ОТВОРЕН РЕГИОНАЛНИ ГИС ЦЕНТАР – За бољи приказ географских информација

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )