ОТВОРЕН РЕГИОНАЛНИ ГИС ЦЕНТАР – За бољи приказ географских информација

ОТВОРЕН РЕГИОНАЛНИ ГИС ЦЕНТАР – За бољи приказ географских информација

Географски информациони систем (ГИС), који је данас представљен у новоотвореном Регионалном ГИС центру у Лозници помоћи ће у управљању просторним подацима и њима придруженим особинама. Како је речено, реч је о рачунарском систему способном за интегрисање, складиштење, уређивање, анализу и приказ географских информација које би могле бити корисне у раду јавних предузећа

Регионални пројекат увођења географског информационог система (ГИС) у подрегији Подриње, који служи за управљање просторним информацијама, спроводи Град Лозница а финансира Европска унија (ЕУ) у партнерству са Владом Србије преко програма „ЕУ ПРО“. Поред Лознице, партнери на пројекту су и општине Мали Зворник, Крупањ и Љубовија, а његова укупна вредност је нешто виша од 132 хиљаде евра. Помоћник градоначелника, Љубинко Ђокић, подсетио је да је ЕУ за овај пројекат обезбедила 110.357 евра, а локалне самоуправе су партнерски учествовале са 22.000 евра.


– Лозница је финансирала две трећине, нешто мање од девет хиљада евра, и у нашем граду је формиран центар опремљен најсавременијом информатичком техником. Опслуживаће је обучени администратори, а у партнерским општинама биће базне станице. Сам пројекат омогућава прикупљање, анализирање, обрађивање и коришћење географских података. То ће користити подизању капацитета локалних самоуправа, на бољи начин ћемо моћи да планирамо инфраструктурне и туристичке послове, бићемо квалитетније умрежени и имаћемо бољи проток информација између јавних предузећа. Приближићемо се европским стандардима, а пошто је Лозница увек била пример добре праксе и овај пројекат је један корак даље – рекао је Ђокић приликом отварања ГИС центра.

О примени ГИС-а говорио је др  Александар Ђорђевић, продекан Географског факултета Универзитета у Београду, истичући да се он може користити у научним истраживањима, управљању ресурсима, имовинском управљању, планирању развоја, просторном и планирању инфраструктуре, картографији, реаговању у ванредним ситуацијама, као и у промоцији туристичких потенцијала.

– Имали смо добру сарадњу са партнерским општинама јер редак је случај да буде овакав одзив и да буде популарно нешто што је пре свега радно веома захтевно. Колеге су много радиле и научиле, стварајући добру основу за даљи развој овог система. ГИС је користан како за привреду, тако и за становништво и јавна предузећа. Ово је тек почетак, имамо одличне темеље, добар кадар, одличан хардвер и софтвер, ту су подаци који су прикупљени и следећи задатак је развој процедура како да тај систем буде одржив у дужем временском периоду. Већ имамо неке идеје и нећемо се водити праксом да овакви пројекти трају док се донатори не повуку после његовог финансирања – казао је др Ђорђевић.

Др Иван Новковић, доцент на Географском факултету, објаснио је да ће уз овај систем бити боље управљање простором и да је обука била интензивна, тако да кадрови сада могу даље да примењују овај систем.

– ГИС је стандард у свету и добро је што је Лозница са својим партнерима уочила то на време. Ово је централа из које ће се добијати сви подаци који су у интересу локалних заједница и грађана – рекао је Новковић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Наставља се раст броја новозаражених

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент, вакцинисано више од десет хиљада људи

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )