ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – У част првог српском агроному

ИЗЛОЖБА У МУЗЕЈУ ЈАДРА – У част првог српском агроному

После Београда, Краљева, Пожаревца и Зрењанина, Лозничани од данас могу да виде у Музеју Јадра документарну изложба „Др Ђорђе Радић – пољопривредни просветитељ и научник“, посвећена првом српском агроному. Поред Оливере Ћосовић, која је заједно са Драганом Драшковићем ауторка поставке, на отварању изложбе о др Радићу, почасном члану Српске краљевске академије и првом доктору пољопривредних наука, говорио је и др Игор Марић, председник Савеза инжењера и техничара Србије, који је уз Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности, Савез друштва инжењера и техничара града Лознице и Центра за културу „Вук Караџић“, организатор изложбе. У име домаћина посетиоце су поздравиле Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, и Снежана Нешковић Симић, директорка лозничког Центра за културу, која је подсетила на досадашњу добру сарадњу са Савезом друштва инжењера и техничара Србији и истакла да ова изложба афирмише рад човека о чијем значају и доприносу најбоље говоре његова дела. Ауторка поставке Оливера Ћосовић изнела је неке од најзначајнијих биографских података о научнику, али и најавила низ активности којима ће се указати на његов допринос развоју Србије.


– Поред ове изложбе у плану је и научни скуп посвећен др Ђорђу Радићу, као и издавање зборника. Реч је о личности која је обележила развој српске пољопривреде у другој половини 19. и првој половини 20. века. Рођен је у Бечкереку, данашњем Зрењанину, у свештеничкој породици, прво образовање је стекао у зрењанинској цркви, а наставио у Сремским Карловцима и Винковцима, да би 1867. године докторирао у Бечу. Потом се вратио у Србију и постао члан Српског ученог друштва – рекла је ауторка.

Радић је имао више од 40 објављених књига и више од 500 објављених чланака у листовима који се баве пољопривредом, неке је и уређивао, а међу бројним његовим научним достигнућима су хибридизација кукуруза која је започета пре него што је то учињено у САД.

– Циљ нам је да људе упознамо са нашим великанима и да се то не завршава са четири имена – Тесла, Пупин, Алас и Миланковић. Треба учинити видљивијим и дела других људи, оних који су после великог знања и високих титула стечених у иностранству дошли назад у Србију. То су велики родољуби који су поред научног рада били и друштвени људи, оснивали певачка друштва, добри књижевници јер научник и мора да гледа шире, да буде и филозоф и социолог, познавалац различитих дисциплина јер свака инжењерска делатност је повезана са свим другим делатностима. То су људи великих општих знања, а ми их познајемо по ономе што су у једној струци најбоље урадили. Зато смо и основали часопис „Наше инжењерство“, где ћемо представити такве људе, а овакве изложбе ће допринети томе да стигнемо у многе градове Србије и прикажемо делић њихових научних достигнућа – поручио је др Игор Марић.

Изложба у Музеју Јадра трајаће до 16. марта.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОТВОРЕН РЕГИОНАЛНИ ГИС ЦЕНТАР – За бољи приказ географских информација

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Наставља се раст броја новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )