СУБНОР СРБИЈЕ У ТРШИЋУ – Уручене медаље и повеља

СУБНОР СРБИЈЕ У ТРШИЋУ – Уручене медаље и повеља

Поводом осамдесет година од почетка Другог светског рата и недавно обележеног Дана државности Србије, данас је у Научно-образовно-културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу приређен скуп у организацији Савеза бораца народноослободилачких ратова (СУБНОР). Била је ово прилика за присећање на дане борбе са фашистичком Немачком и силама ондашње „осовине“ и стицања слободе, али и за уручење признања организације која чува слободарску традицију наших предака.

Живота Исаковић, председник Градске организације СУБНОР указао је на то да се овим свечаним скупом уједно одаје признање и захвалност члановима свих борачких организација, од Првог светског рата до учесника у ратовима од 1991. до 1999. године, док је градоначелник Лознице Видоје Петровић поручио да и у тешким околностима пандемије треба на овакав начин исказати поштовање прецима и осврнути се на славну прошлост и историју лозничког краја.

– Сви ми чврсто смо везани за такве темеље и данас баштинимо вредности предака гледајући са више оптимизма у будућност. За нама је једна епоха у Лозници током које су поред велике изградње инфраструктуре, школа, болница, обданишта, спортских хала и тргова, посебан смер дале значајне инвестиције због којих је вера и снага у традиционалне вредности постала додатни подстицај за нове генерације – рекао је градоначелник и подсетио да је пре више од десет година на заседању Градског већа донета одлука о очувању и јединственом приступу унапређењу споменичког наслеђа у организацији лозничког Центра за културу.

Он је подсетио на завршене опсежне конзерваторске послове и уређење спомен-комплекса у Текеришу и Драгинцу, као и на подизање спомен-обележја српском официру из Првог светског рата Павлу Јуришићу Штурму, болничарки Дарији Александровној Коробкиној на Гучеву и најмлађем поднареднику из Првог светског рата Момчилу Гаврићу, чије име носи касарна у Клупцима.

– Бранећи националне вредности Србије, доприносимо даљем духовном уздизању, уз те токове свакако се уклапа и Тршић и овај центар изврсности који је наш нов колосеум и путања у нови свет науке, просвете и учености. То је специфичан споменик који смо уз подршку наше државе и владе, подигли на месту где је стасао највећи просветитељ наше писане речи Вук Стефановић Караџић. У месту које се географски налази на поднебљу директног спајања истока и запада на овом делу Балкана. Овом тековином више смо рекли о себи шта смо научили и шта знамо – додао је Петровић.


Председник СУБНОР-а Србије, генерал Видосав Ковачевић је изразио задовољство што је скуп организован у „слободољубивом крају, препуном историје, хероја и јунака, крају у ком се може доста тога научити“.

– СУБНОР Србије, упркос корони, успео је да прошле године одржи своју редовну скупштину и поред усвојеног извештаја о раду, усвојили смо и нови Статут, изабрали ново руководство али, оно што је историјски важно, променили смо и назив организације после 71 годину. Уместо једнине – Савез удружења и бораца народноослободилачког рата, сада смо Савез удружења и бораца народноослободилачких ратова. Први стуб нашег деловања јесу ослободилачки ратови вођени крајем осамнаестог и 19. века, завршно са Првим светским ратом, други стуб је славна антифашистичка, партизанска и народноослободилачка борба, и трећи су борци „нових“ ратова током деведесетих и за време НАТО агресије. То смо сада објединили и као организација имамо преко 80 хиљада чланова. Поносни смо што обележавамо 80 година устанка у Србији, тренутка када је српски народ рекао историјско НЕ нацизму и фашизму. Мало се народа у Европи може поносити таквим догађајем. Осим Руса и нас, скоро нико. То морамо да прихватимо и славимо јер смо сведоци промена историје. Они који су чинили злочине хоће да их сакрију, поражени хоће да се угурају међу победнике, а ми који смо победници, понекад и неправедно ћутимо. Ово је време када неке споменике морамо обновити, морамо доделити имена неким улицама по херојима и борцима ЈНА и борцима погинулим на Косову и Метохији. Тако чувамо сећања на прошлост – рекоа је генерал Ковачевић.

У свечаном делу скупа, он је уручио „Медаљу борца“ Стјепану Станимировићу, најстаријем члану СУБНОР-а из Лознице, борцу и учеснику завршних операција за ослобођење града у Другом светском рату 23.септембра 1944. године. Постхумно је „Медаља борца“ уручена и преминулом пуковнику Николи Младеновићу, а знамење је примила његова супруга, док је Захвалница СУБНОР-а Србије уручена Милораду Комарчевићу, бившем председнику ГО СУБНОР-а у Лозници. На предлог ГО СУБНОР, Републички одбор СУБНОР Србије је доделио „Повељу“ градоначелнику Видоју Петровићу за исказану подршку и помоћ у раду, пре свега граске организације, а посебно помоћ око реконструкције постојећих споменика из НОБ-а и подизања нових спомен обележја, што је посебно значајно за поштоваоце и потомке палих бораца за слободу.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЧКИМ ШКОЛАМА – Настава без већих проблема

НОВА КЊИГА ЗОРКЕ ТОШИЋ – Стихови из недовршених писама

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.   

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )