ОВЕ ГОДИНЕ У БУЏЕТУ – Месним заједницама око 40 милиона динара

ОВЕ ГОДИНЕ У БУЏЕТУ – Месним заједницама око 40 милиона динара

На последњој седници Градског већа дата је сагласност на финансијске планове свих 56 месних заједница (МЗ) на територији Лознице тако да њихови савети могу да крену са планираном реализацијом. Према речима Марка Јовановића, члана Градског већа, који је са Живком Стефановићем ресорно задужен за МЗ, у овогодишњем градском буџету за ту је намену предвиђено око 40 милиона динара, скоро два више него што је било претходне године.

Јовановић каже да је највећи део новца намењен за плаћање комуналних услуга, текуће одржавање и поправку објеката, набавку канцеларијског материјала и друго као и да је то само део финансијске подршке МЗ, док се највећа улагања реализују путем јавних предузећа чији је оснивач Град Лозница и да “нема МЗ у којој се то не види”.


– Велики део новца МЗ добијају преко јавних предузећа. Улагање у инфраструктуру, путну, енергетску, спортску, само су део мера које заједно са различитим врстама финансијске подршке, подстицаја, субвенција, различитим групама и категоријама становништва, удружењима и организацијама директно из градског буџета, представља пакет мера са циљем опстанка и оснаживања мештана, али и креирање услова за повратак оних који су из различитих разлога отишли из својих МЗ – каже Јовановић за ЛН.

Према његовим речима, када су подељени ресори у Градском већу, он и Стефановић су обишли све МЗ и утврдили каква је ситуација на терену, разговарали са њиховим представницима који су их обавестили шта су им приоритети и кључни проблеми са којима се суочавају њихови мештани. Све то је преточено у извештај који је коришћен када су рађени финансијски планови.– То смо све поделили по МЗ и по областима, комунална инфраструктура, путна, енергетска, спортска, за сваку смо утврдили какве су им потребе, добар део предлога од стране Савета МЗ је постао саставни део одлуке и сигурно ће у наредном периоду део проблема бити решен. Проблематика у МЗ је уобичајена, а зависи и од њихове величине, броја мештана, географског положаја, углавном им највише фали путна инфраструктура, с тим што је више него приметно да смо до сада много улагали у ту област и не постоји МЗ у којој није рађено на њеном унапређењу. Циљ који је градоначелник истакао јесте да за неколико година ниједан наш категорисани пут не остане неасфалтиран. Иначе, ова година је рекордна што се тиче улагања у путну инфраструктуру па ће у редовно одржавање, изградњу и рехабилитацију путева и улица бити уложено скоро 500 милиона динара. То јесте велика сума и циљ Града је да се свакој МЗ поклони пажња, да се квалитет живота подигне на што виши ниво – каже он.


Дешавало се минулих година да новац њима намењен не искористе све МЗ, а Јовановић верује да ће ове године бити другачије и очекује велики проценат извршења са те позиције у интересу мештана. Најмањи износ који ће добити нека МЗ је око 272.000, а највећи око четири милиона динара и биће, углавном, искоришћен за насипање атарских путева, чишћење канала и сличне послове. Јовановић истиче да Град придаје велику пажњу раду савета МЗ и опредељење је да се у партнерском односу решавају проблеми свих, свеједно у ком делу Града се налазе, каже он.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОКС: РЕГИОНАЛНА ЛИГА ВОЈВОДИНЕ – У суботу у Лозници

У КРУПЊУ ОКРУГЛИ СТО О ПОЉОПРИВРЕДИ – Министар Недимовић најавио нове субвенције

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )