МИНИСТАРКА МАТИЋ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Држава подржава туризам у Подрињу

МИНИСТАРКА МАТИЋ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Држава подржава туризам у Подрињу

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, посетила је данас општину Мали Зворник где је са представницима локалне заједнице разговарала о могућностима развоја туризма у овом делу Подриња, а потом са домаћином Зораном Јевтићем, председником општине и његовим сарадницима обишла подземни град Карађорђевића.

Током кратког састанка са руководством општине, министарка Матић је упозната са досадашњим пројектима који су реализовани или покренути уз подршку државе, као и о плановима локалне самоуправе у смеру унапређења сопствених потенцијала. Председник Јавтић је изразио захвалност министарки на посети и досадашњој подршци министарства изразивши наду да ће у том смеру ићи и будућа сарадња Малог Зворника и државе.


– Представили смо министарки све наше туристичке потенцијале, као и подземни град Карађорђевића за који је држава уложила доста новца у сређивање, а имамо обећање да ће и даље бити помоћи. Представили смо могућности Зворничког језера, Радаљске бање и Радаљског језера, археолошког налазишта Орловине, а добили смо и охрабрења за помоћ школама у телекоминикационој инфраструктури –  рекао је Јевтић и додао да је министарку упознао са проблемима коришћење старог железничког моста за прелаз грађана у Зворник (РС).

Министарка Татјана Матић је рекла да Мали Зворник има велики потенцијал у туризму, имајући у виду да су у току радови на новом ауто-путу Рума-Шабац- Лозница који ће значајно допринети порасту броја туриста и људи који ће долазити у западну Србију и Мали Зворник.


– Важно је да упутимо руководство у начине на које пројекти могу да се финансирају и шта општина мора да уради са своје стране. Дрина, језера и подземни град, који може да буде не само регионална већ светска атракције, све су то капацитети који дају наду овом крају. Да ли ће се потенцијали искористити и да ли ће их схватити и држава и локална самоуправа, не знамо, али се надамо да хоће и да ће се агилније односити према свим овим ресурсима. Скренула сам пажњу људима у овом крају да у пандемијском времену у којем живимо, али и у времену испред нас, постоје стандарди којi се морају испунити у туризму, а то је пре свега хигијена, заштита животне средине и однос према културним и природним добрима. Без тога нема развоја ни туризма ни економије. Мали Зворник има ресурсе али је неопходна сарадња са министарствима и државом. Наше министарство је уложило 57 милиона динара у подземни град и спремни смо да и даље инвестирамо у тај пројекат јер је вредан и значајан, али је неопходно да општина донесе програм развоја туризма на основу којег ћемо моћи да планирамо дугорочно различите пројекте за развој туризма – поручила је министарка.

Она је подсетила да је министарсtво којим руководи обезбедило неким школама у овој општини локалну рачунарску мрежу и да су у плану још три школе, као и да су све оне повезане на академску мрежу Србије и имају бесплатан интернет. Поручила је да ће још две школе у овој години добити бесплатан интернет.

– Из наше надлежности је и развој телекомуникационе инфраструктуре и већ смо имали неколико јавних позива. То је велики пројекат који подразумева јавно и приватно партнерство и два места су обухваћена у Малом Зворнику са 1.200 домаћинстава. У тим местима омогућићемо телефон, телевизију и интернет- најавила је гошћа Малог Зворника.

Како је речено током обиласка подземног града, за уређење тог комплекса у првој фази ресорно министарсtво је дало 32 милиона динара, општина учествовала са још два, а око милион и по је дала за пројеkтну документацију. За другу фазу је одобрено 25, Мали Зворник учествује са још два, а исто толико је платио и за документацију.


Јевтић је рекао да трећа фаза захтева дораду пројекта јер се у њој обухвата уређење цркве под земљом, што се мора радити уз консултацију са Заводом за заштиту споменика. Он је објаснио да тај део захтева још око 25 милиона динара чиме би било завршено и опремање комплекса.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ-ШАБАЦ – Девет мање активно оболелих

ОВЕ ГОДИНЕ У БУЏЕТУ – Месним заједницама око 40 милиона динара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )