У ОШ “ВУК КАРАЏИЋ“ У ЛОЗНИЦИ – „Дан розе мајица“- против вршњачког насиља

У ОШ “ВУК КАРАЏИЋ“ У ЛОЗНИЦИ – „Дан розе мајица“- против вршњачког насиља

Пуштањем балона и цртањем кредом у школском дворишту са порукама које промовишу толеранцију, емпатију, поштовање права и различитости, данас је у ОШ “Вук Караџић“ у Лозници приређена завршна манифестација  поводом  обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља, познатији као „Дан розе мајица“. Према речима директорке Анете Ракић, ученици ове школе су током целе последње недеље  фебруара разним активностима обележавали овај дан, приредили су изложбу радова на  ову тему, правили паное са пригодним порукама против насиља а за победу љубави и пријатељства.

– Акценат је стављен на дигитално насиље, које је у ово савремено доба изузетно присутно. Кроз разне радионице учили смо ђаке како да препознају насиље  као и да реагују тако што ће насиље пријавити родитељима и наставницима –  каже Ракићева.

Иначе, Међународни дан борбе  против вршњачког насиља или „Дан розе мајица“,  обележава се последње среде у фебруару као дан победе у борби против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године када је група активиста у  једној канадској провинцији покренула иницијативу, након што је ученик Чарлс Мекнил дошао у школу носећи на себи розе мајицу.


Због тога је претрпео ругање и вербално насиље од стране вршњака који нису знали да је он ту розе мајицу обукао као подршку својој мајци која је боловала од карцинома.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ  И…

ФС ЛОЗНИЦА – Деле фудбалске лопте

БОКС: РЕГИОНАЛНА ЛИГА ВОЈВОДИНЕ – У суботу у Лозници

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )