АНА БРНАБИЋ О ‘’РИО ТИНТУ’’ – Тражићемо најбоље еколошке стандарде

АНА БРНАБИЋ О ‘’РИО ТИНТУ’’ – Тражићемо најбоље еколошке стандарде

Премијерка Ана Брнабић поручила је на данашњој седници посланицима Скупштини Србије да ће се при потенцијалној експлоатацији јадарита у руднику који код Лознице планира да отвори компанија ‘’Рио Тинто’’ поштовати стандарди за заштиту животне средине и да држава неће дозволити да се литијум извози као сировина, пренели су медији.

У делу седнице последњег четвртка у месецу када посланици користе прилику да испитају представнике извршне власти, самостални посланик Владан Глишић питао је премијерку о јавној расправи у вези са променом просторног плана и изградњи депоније потенцијалног рудника јадарита у долини Јадра. Брнабићева је грађанима Србије, посебно Лознице, рекла да ће највећа пажња бити посвећена елаборату о заштити животне средине и да ће као и до сада од компаније ‘’Рио Тинто’’ бити ‘’захтевано да се придржавају најбољих еколошких стандарда’’.

– Јавна расправа је одржана, што не значи да неће додатно да се разговара – рекла је премијерка и позвала Глишића на састанак тим поводом, што је он прихватио.


Она је додала да је у току студија процене утицаја на животну средину, наводећи да би требало да се заврши до јуна ове године, а док се то не заврши, док се не заврши јавна расправа о тој студији утицаја неће бити донете никакве финалне одлуке о даљем току тог пројекта. Према њеним речима, рудник који се планира би био подземни и неће угрозити обрадиве површине, а када је реч о депонији, разговара се, каже, о две локације.

Неколико пута сам разговарала са људима из ‘’Рио Тинта“, они ме уверавају да они имају заиста изузетно добру и сталну комуникацију са локалном заједницом, не само са градом Лозницом већ управо са људима који су на терену. Дакле, тамо где ће бити тај рудник, односно где је потенцијално могуће где ће бити рудник. Поново желим да напоменем да је то подземни рудник, да тај рудник у том смислу неће никако угрозити обрадиве површине, пољопривредно земљиште или било шта друго. Дакле, то је најмодернији подземни рудник. Разговара се о две локације за ту тзв. Депонију, али обе локације су и даље у оптицају, разговара се и о једној и о другој. На крају крајева, биће онако као што буде утврђено студијом утицаја на животну средину, али ће наравно о свему томе највећи глас имати и локално становништво у Лозници али и у Крупњу. Важно је напоменути да они такође раде на најмодернијој технологији за обраду тог отпада, тако да то има најмањи могући утицај на животну средину. То ће бити чврсти отпад, који неће угрозити ни животну средину, а не дај боже реку, али заиста мислим да сви ми заједно треба да наставимо да разговарамо о томе, да све то мора да буде у потпуности и апсолутно транспарентно рекла је Брнабићева и напоменула да је отворена да разговара и са локалним становништвом о томе.

Према њеним речима, јавни интерес је улагање компаније од преко 1,5 милијарди евра, и то што налазиште Србији обезбеђује 10 одсто светских резерви литијума, а ‘’Рио Тинто’’ добија право на експлоатацију.

– Биће немогуће литијум извозити из Србије као сировину, морамо ми да правимо полупроизвод или финални производ да би могла наша економија да се развија. Србија би могла да постане европски центар за производњу батерија, електричних аутомобила и других производа од литијума. То богатство никада неће бити богатство било које компаније, па ни ‘’Рио Тинта“, то је наше богатство. Они добијају право на експлоатацију, али је то наше богатство – казала је премијерка.

Она је додала да када ‘’Рио Тинто’’ буде продавао литијум, мораће да докаже да су поштовали све стандарде животне средине. На питање о повећању рудне ренте, премијерка је одговорила да је и министарка Зорана Михајловић покренула то питање, да се размишља о томе, али и да је важно да постоји стабилан оквир за инвеституре.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОШ “ВУК КАРАЏИЋ“ У ЛОЗНИЦИ – „Дан розе мајица“- против вршњачког насиља

ФС ЛОЗНИЦА – Деле фудбалске лопте

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.  

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )