МИНИСТАРКА ПРИВРЕДЕ У ЛОЗНИЦИ – ‘’Хедера вита’’ пример успешног пословања

МИНИСТАРКА ПРИВРЕДЕ У ЛОЗНИЦИ – ‘’Хедера вита’’ пример успешног пословања

Министарка привреде Анђелка Атанасковић посетила је данас  лозничку компанију ‘’Хедера вита’’ власнице Олгице Самоиловић, фирму која запошљава четрдесет радника, махом жена. Како је рекла министарка, изабрала је да посети ову успешну компанију баш зато што је власница добила награду “Жена змај”

–  Драго ми је што смо данас у “Хедери”, ова посета је у склопу мог плана да обиђем све мале приватне домаће фирме јер хоћу да пропагирам домаћу привреду и  привреднике малих и средњих предузећа којима уједно и помажемо нашим програмима. Важно је и да јавност види колико има добрих и позитивних ствари у овој земљи, како се развија, колико имају ентузијазма ови млади људи. Драго ми је што је то данас жена која је добила награду “Жена змај” – рекла је министарка Атанасковић.


Како је рекла, одушевљена је оним што је власница фирме Олгица Самоиловић, урадила за десет година, колико фирма постоји, и да је тешко поверовати да неко млад може овакав успех да оствари од својих средстава и да упосли педесетак људи, највише жена које су, нагласила је, бољи сарадници поготово у козметичкој производњи.

– Драго ми је што је била хуманитарно одговорна, помагала је својим средствима у епидемији корона, такође се бори против рака дојке јер на свим својим производима има истакнут програм како да се жене контролишу. Извози своје производе у разне земље и Америку и у Русију. Средствима које ће добити од Министарства привреде, а већ је добила из Фонда за развој, моћи ће да планира и развија производњу и упосли већи број људи – рекла је Атанасковићева.


Олгица Самоиловић, власница компаније ‘’Хедера вита’’, напоменула је да су почаствовани што је министарка изабрала да посети баш њихову фирму и што су могли са њом да разговарају о свим проблемима и дилемама које имају у пословању. Напоменула је да је Анђелка Атанасковић, њен дугогодишњи узор у послу, али и у животу због свих успеха које је постигла, те да ова посета за њу има и додатни значај. Истакла је да је “Хедера вита” почела са радом уз скромна средства, да сада има четрдесет радника и исто толико спољних сарадника који су укључени индиректно у процес производње.


– Извозимо у више од петнаест земаља света, што значи да се 70 одсто наше укупне производње извози. Самим тим, у нашој производњи имамо уведен стандард који се односи на добру произвођачку праксу. Све ове године велики ветар у леђа, посебно прошле и претпрошле године када смо остварили највеће успехе, највећа подршка нам је била Привредна комора, Фонд за развој где смо конкурисали за средства за добијање опреме која нам је изузетно помогла у даљем раду. Такође, код Развојне агенције смо били укључени у пројекат који се односио на дигиталну трансформацију. Ове године планирамо да добијемо средства за инвестициона улагања јер су постојећи производни капацитети недовољни за наше потребе. Надам се да ћемо ускоро успети да реализујемо ту велику инвестицију уз помоћ државе и свих пројеката које нам она нуди. На тај начин ћемо моћи да запослимо и већи број наших суграђана – рекла је Самоиловићева.

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, истакао је да Лозница крупним кораком иде напред а да је кључ свега, значајно подизање привредне активности. Управо на примеру “Хедере вите” може да се види да у Лозницу долазе министри, државници, представници дипломатског кора не само да пруже конкретну финансијску помоћ кроз пројектно финансирање, него и да на својеврстан начин промовишу оно што Лозница данас има.


– Структура лозничке привреде је таква да имамо много предузећа на које можемо бити поносни, која имају изузетно подигнут технолошки ниво производње, која увелико освајају не само европско него и тржишта широм света. За нас су то најлепше ствари за које се вреди  борити и радити. На овом и сличном примеру многи данас могу да уче, да  је могуће ући у једну сурову утакмицу као што је бављење привредном делатношћу у условима када тржиште има веома високе захтеве. Али ако имате  јасан циљ, ако радите на њему, ако окупите прави тим, као што је случај овде, онда резултат не може да изостане. Ово је нешто за понос Лознице – рекао је Петровић.

Напоменуо је да се нада да ће, упркос сложеној ситуацији насталој услед пандемије коорнавируса, успети да се одржи овакав тренд убрзаног проивредног развоја.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДРЖАН ПРОТЕСТ ИСПРЕД ТУЖИЛАШТВА – Да ли је закон исти за све?

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминуо ковид пацијент, осморо мање на одељењима

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )