РЕАГОВАЊЕ НА ТЕКСТ “ПЕЈИЋИ НИСУ ЗАСЛУЖИЛИ ЗАБОРАВ” – Нека његово име носи улица коју је поклонио

РЕАГОВАЊЕ НА ТЕКСТ “ПЕЈИЋИ НИСУ ЗАСЛУЖИЛИ ЗАБОРАВ” – Нека његово име носи улица коју је поклонио

У вашим новинама од 22. јануара ове године огласила се Александра Павловић, унука Веселина Пејића, а поводом наше петиције против промене назива Улице Иве Лоле Рибара у Лешници.

Она износи да није знала  ни да је промењен назив улице у фебруару прошле године, нити да смо ми, грађани ове улице, поднели петицију. У даљем оглашавању није навела ниједан аргумент ради чега би ова улица требало да носи име њеног деде. Да би нечије име било дато некој улици, тај лично мора да има велике заслуге за то место, народ, државу.


Скупштина града Лознице је приликом преименовања Улице Иве Лоле Рибара у Улицу Веселина Пејића навела да је Веселин Пејић “лешнички добротвор а на захтев његових потомака који су се одрекли своје имовине у корист града Лознице”. Ово образложење је нетачно јер Веселин Пејић није никада био добротвор и никада ништа није поклонио ни Лешници ни Лозници.

Ако су се потомци нечега одрекли у корист града Лознице, значи да су они купили да се улица зове Веселина Пејића. Има ли то игде у свету да неко купи за некога да улица понесе његово име?

Да појаснимо шта су то потомци Веселина Пејића поклонили граду Лозница. Веселинови наследници су имали њиву у Лешници коју су испарцелисали на плацеве, а да би се могло доћи до сваког плаца, морали су оставити пут до њих. Плацеве су продали, а пут је остао јер њега нису могли продати. Како Александра Павловић наводи, у питању је 11 ари. Ту парцелу (пут) нису могли продати, нису могли користити, нису могли издати у  закуп, нису могли забранити коришћење од било кога јер је то улица, а морали су плаћати порез на имовину за ту парцелу. Значи, они су се у Катастру водили као власници, а никакво право више нису полагали на тај пут. Како су се великодушно одрекли тог пута у корист Града Лознице, само су добили да више не плаћају порез на имовину.

Александра Павловић у свом обраћању поистовећује имовину и доброчинство Стаке Пејић са њеним прецима. Када је Стака Пејић изградила цркву у Лешници 1900. године, када је исте године саградила модерну школу, када је 1907. године изградила кућу за стан лекара и његову ординацију, када је зидала сиротиште за  децу у Бањи Ковиљачи, када је поклонила плац од 50 ари за подизање болнице у Лешници, Веселин Пејић није уопште живео у Лешници нити има било какве везе са доброчинством Стаке Пејић.


Стака Пејић, заједно са мужем Милисавом, проглашена је за просветног добротвора. Стака је одликована Орденом Светог Саве. Због њених великих заслуга и доброчинстава ми смо предлагали да се трг у центру Лешнице назове њеним именом јер се налази између њене три задужбине: цркве, школе и њене породичне куће.

Ако је Скупштина града сматрала да нека улица треба да носи име Веселина Пејића због поклоњених 11 ари пута, зашто онда нису дали његово име тој улици коју је и поклонио, поготово што у Лешници имају две улице са именом Николе Бељца, тако да преименовањем једне, остаје друга.

Наша петиција, коју смо предали 11. марта прошле године, још увек није разматрана на Скупштини града, нити имамо информацију шта је урађено по нашој петицији.


Председница Скупштине града одговорила је одмах по предаји петиције да је наложила Комисији за именовање улица да преиспита своју одлуку у вези са нашом петицијом. Како су месеци пролазили, а ми нисмо добијали никакво обавештење докле се стигло, предали смо 17. септембра 2020. ургенцију председници Скупштине града и тражили да нас обавесте шта је са решавањем петиције. Никакав одговор нисмо добили.

Нову ургенцију предајемо 23. новембра 2020, ни на њу нема одговора. Једноставно наилазимо на зид ћутања 11 месеци, а Скупштина града игнорише своје грађане и не хаје за наше ургенције ни петицију и зато своја права морамо тражити на другом месту.

У име грађана Улице Иво Лола Рибар,

Слободан П. Петровић  

(Текст редакцијски опремљен)  

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕАГОВАЊА – Пејићи нису заслужили заборав

НИКОЛА РАШЕВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ “ДР ВЛАДАН ДЕСНИЦА” – Плоча за ЦЕРН, награда за Николу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )