ЈКП “ТОПЛАНА” – Грејање без проблема, недостају радници

ЈКП “ТОПЛАНА” – Грејање без проблема, недостају радници

Од предузећа које је годинама уочи или током грејне сезоне често било тема због неизвесне испоруке топлотне енергије или слабог грејања, ЈКП “Топлана” је постала фирма која сваке зиме греје без проблема, квалитетно и поуздано. Тако је и ове грејне сезоне, котларнице и дистрибутивни систем раде у најбољем реду, а предузеће води и нову котларницу Опште болнице.

Ове године осим редовних послова, окончању ове и припремама за наредну грејну сезону, коначно треба да буде завршена дуго најављивана инвестиција, изградња радионице са пратећим садржајима.

– Извођач је изабран, урадио је припремне радове и очекујемо да до краја месеца настави посао. Рок за изградњу је 75 дана и на лето треба да буде све урађено. За овај пословни објекат је потребно двадесет милиона динара, 17 из градског буџета за капиталне субвенције, док три даје предузеће. Његовом изградњом обједињујемо магацински простор, радионицу, простор за смештај цеви и остале резервне делове. Сада имамо приручне магацине на неколико места, што нам отежава рад, а овај објекат ће омогућити да на једном месту буде све. Иначе, ове године имамо и текуће субвенције од 18 милиона динара за набавку енергената, природног гаса и сечке. Нисмо мењали цену грејања од 2013. године и ово нам је осма сезона да грејемо по њој. За сада делује да цену и даље нећемо мењати, али видећемо каква ће бити ситуација до почетка наредне грејне сезоне – каже директор Миодраг Дишић за ЛН.


“Топлана” сада укупно греје око 250.000 квадратних метара, непуних 170.000 стамбеног и око 70.000 пословног. Та површина је повећана укључењем котларнице у градској болници са нових око 17.500 квадратних метара ове здравствене установе, а када буде завршен хируршко-гинеколошки блок, очекује се да на грејање буде прикључено још додатних око пет хиљада квадрата. Дишић каже да “Топлана” има захтева за нова прикључења у централном делу града, али да за то нема капацитета.

– Секундарни топловод за тај централни део града је пун тако да ту неке значајније површине нисмо у стању да прихватимо и топлификујемо, тај део је лимитиран. Могуће је прикључење на периферним деловима града где имамо слободних капацитета и топловода. Има захтева и за уградњу делитеља, у предузеће су долазили управници зграда који се интересују да то буде урађено, али се тиме можемо бавити тек по завршетку сезоне. Процентуално је већ поодавно скоро 30 одсто корисника грејања у систему мерења према потрошњи и по томе лозничка “Топлана” предњачи – објашњава он.Основни проблем је радна снага, предузеће шаље захтеве за пријем нових радника и “има неких обећања”. Дишић каже да им недостаје десет људи, а толико имају момака које су оспособили јер руковалац котларнице, објашњава, мора имати искуство једно две године у топлани, да положи одређене специјалистичке испите.

– Имамо такве људе које држимо на повременим, привременим пословима, на одређено време. Када смо добили да се старамо о новој котларници у болници, тиме нам је ангажовано минимално шест људи јер је тамо радно време 24 сата и по том основу очекујем да те људе и задржимо. Успевамо да обављамо поверени посао, али би нам нови радници много значили – каже директор предузећа које брине да грађанима буде стално топло па и онда када зима покаже најозбиљнији озбиљан минус.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХИРУРШКО-ГИНЕКОЛОШКИ БЛОК – Завршетак до краја ове године

ФЕСТИВАЛ – Стигло петнаест пријава

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )