ГО ДВЕРИ – Без конкретних  одговора из „Рио Тинта“

ГО ДВЕРИ – Без конкретних одговора из „Рио Тинта“

Двадесетак дана после претходног окупљања испред зграде Градске управе и обраћања јавности, чланови Градске организације Српског покрета Двери (ГО Двери) данас су поново организовали конференцију за новинаре „под ведрим небом“, а поред Славише Милетића, председника локалне организације и потпредседника Извршног одбора „Двери“, скупу су присуствовали Бошко Обрадовић, председник партије, и Звездан Калмар, председник Коалиције за одрживо рударство у Србији. Они су потврдили да су током „дана отворених врата“, посетили инфо-центар компаније „Рио Тинто“ у Брезјаку, где су разговарали о питањима која већ месецима постављају, а односе се, пре свега, на заштиту животне средине и технологију која би се примењивала у процесу рада будућег рудника јадарита.


– Покушали смо да добијемо одређене информције, али, као и до сада, остали смо ускраћени за одговоре на питања која смо поставили у име грађана и свих нас који страхујемо од велике еколошке катастрофе. Имали смо срећу да сретнемо и директора за односе с јавношћу који нам је обећао да ће све те податке доставити, а подсетили смо га да одговоре на питања од пре десетак дана још нисмо добили. Остаје нам да се надамо, али стичемо утисак да они могу да раде како хоће и у нашој земљи уводе нека нова правила – рекао је Милетић.

Бошко Обрадовић је подржао напоре градске организације Двери да открије јавности не само у овом крају, већ и у целој Србији истину о свему што ће се десити, ако се изгради рудник.


– Били смо у Брезјаку да подржимо грађане, као и Удружење грађана „Заштитимо Јадар и Рађевину“ и рад Коалиције за одрживо рударство у Србији који већ месецима покушавају да открију пуну истину шта ће се десити ако буде отворен рудник „Рио Тинта“. Сматрам да је Србија у целини једно велико заштићено подручје, велики национални парк, земља која треба да буде заштићена од оваквих еколошких катастрофа, која треба да буде окренута производњи здраве органске хране, да има озбиљан зелени патриотизам и води бригу о заштити животне средине, а тренутно је све супротно томе. Имамо проблем загађења ваздуха, воде и земљишта и, уместо да их решавамо, ми добијамо нове – рекао је Обрадовић.

Он је поручио да компанија „Рио Тинто“ има „веома опасну прошлост“ и да је иза себе „остављала пустош тамо где је пословала, изазивајући еколошке катастрофе својим пројектима“, као и то да „не постоји никаква позитивна препорука за њихов долазак у Србију“.

– Мене је шокирало у разговору с њиховим директором у инфо-центру у Брезјаку то што је и он сам признао да је досадашњи рад мултинационалне компаније широм света врло проблематичан, да су имали негативну прошлост и зато се поставља питање шта онда овде траже. Указао сам на проблем демократске природе јер овде нико није питао грађане Србије, Јадра и Рађевине, да ли желе рудник. Нико није одговорио на основна питања како ће изгледати рудник, а како технолошки процес и одлагање отпада, које ће бити последице по пољопривредно земљиште, водотокове, здравље грађана и животну средину – казао је Обрадовић и додао да је у Лозницу дошао како би био заједно с људима, без обзира на идеолошко-политичке разлике, као грађанин Србије, да подржи борбу локалне заједнице.


Рекао је и да Јадру и Рађевини није потребно отварање две хиљаде нових радних места у руднику зарад затварање више хиљада радних места грађана у овим селима који су у пољопривреди.

– Добијамо уништену животну средину и смањење потенцијала овог краја који је несумњиво у пољопривреди и сеоском туризму. Који је интерес овог дела Србије да дозволи овакву инвестицију? То је питање на које још нема одговора. Добили смо обећање да ћемо ускоро имати прилику да наша делегација и њихови експерти разговарају, а да то буде снимљено и јавно приказано, како би јавност чула њихове одговоре на наша кључна питања. Нови економски проглас СП Двери, који смо представили ових дана, тиче се економског патриотизма и подршке домаћој привреди и пољопривреди. Влада Србије и локалне самоуправе широм Србије излазе у сусрет страним компанијама и зато питамо – докле ћемо ми, порески обвезници, грађани Србије, финансирати стране компаније, докле ће наше паре из државног буџета ићи за њихове субвенције, када ће те паре бити дате домаћим привредницима. То је читава политика СП Двери у једној реченици – рекао је Обрадовић.


Звездан Каламар је позвао грађане, али и политичаре, да стану на „браник земље“ и сачувају је од колонијалних интереса јер сматра да рудник јадарита није потребан, али ни могућ у плавној долини Јадра.

– Речено нам је да ни данас немају завршену тачно производну структуру, не знају где ће им бити одлагалиште и да су и даље у процесу развоја. Ми смо питали како су онда добили локацијску дозволу и просторни план који омогућава да се наставља даље с пројектом и како је на илегалан начин дошло до пренамене грађанима земљиште из пољопривредног у грађевинско? Позивамо Владу Србије да анулира план посебне намене и да се све његове правне последице надокнаде грађанима. У овој ситуацији зелено родољубље је зауставити пројекат јер он нема перспективу. Ни референдум на локалу не би био у интересу јер и он може да пропадне, а ово је национално питање. Чак и да људи на локалу прихвате отварање рудника, ми из осталих делова Србије можемо да кажемо да је то неприхватљиво – рекао је Каламар.

 

 Траже откривање кривца

Славиша Милетић се осврнуо и на трагичну саобраћајну незгоду у којој је недавно настрадала Иванка Мићић из Тршића. Он је рекао да је тај догађај узнмемирио грађане Лознице, али и да постоји „спрега између Тужилаштва и владајућих странака у одуговлачењу процесуирања евентуалних криваца“.


– Брзо је идентификовано возило и пронађено у Београду. Одузето је, али тек после седам дана је издата наредба за вештачење тог возила. Према нашим сазнањима, вештачење још увек није урађено. Питамо надлежне шта се чека за покретање поступка, да ли постоји нечији интерес за његово одлагање – рекао је Милетић.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДБОРНИЦИ ГГ ‘СМЕЛО’’ И СРС – О руднику да одлуче грађани

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – Преминула два пацијентаПратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )