ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА КУД „КАРАЏИЋ“ – Признање за 170 генерација друштва

ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА КУД „КАРАЏИЋ“ – Признање за 170 генерација друштва

Поводом значајног признања, Златне медаље „за нарочите заслуге у представљању Републике Србије и постигнуте резултате у очувању културно-уметничког наслеђа, а поводом 170 година постојања и рада“, које је на Сретење лозничком КУД „Караџић уручио председник Србије Александар Вучић у клубу друштва данас је организована конференција за новинаре. На њој су представници КУД-а изразили задовољство што је после седамнаест деценија постојања и рада стигло признање за све садашње и бивше чланове који су својим талентом и залагањем проносили име „Караџића“ широм Србије, Балкана, Европе и света.


Драган Тошић, председник друштва, којем је у понедељак председник Вучић уручио медаљу и плакету, рекао је да му је била изузетна част да присуствује церемонији уручења ордења и признања заслужним грађанима и институцијама Србије које су допринеле њеном напретку.

– Мени посебно, као председнику КУД „Караџић“ којем је додељено значајно признање за 170 година постојања и рада, али и за исто толико генерација Лозничана које су прошле кроз наше друштво, за све оне који су своје слободно време, уметничке склоности и таленат, као и све друго што захтева пожртвован рад у једном аматерском културно-уметничком друштву уложили у историјат „Караџића“. У том тренутку помислио сам на све оне који и нису више међу нама а који су своје животе уткали у рад друштва, као и на све актуелне чланове који и дан данас уз много проблема и одрицања желе да пруже свој максимум у раду „Караџића“. Ово признање је утолико свима нама и значајније, али ми је жао што у оваквим околностима нисмо могли да се окупимо у већем броју, да барем активни чланови, којих је око пет стотина заједно поделе радост са нама – казао је Тошић.

Он је изразио жељу да „Караџић“ настави и даље да постоји и да оправдава значај овог признања, али да и даље проноси културу и традицију нашег града и Србије широм света као и до сада. Подсетио је да је ово признање дошло после много година јер претходно, у овом рангу, било је 1964, када је друштву додељен Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, које је потписао Јосип Броз Тито, а потом 2000. добијена је Вукова награда.  Како је речено на овој конференцији, ништа мање значајне нису ни повеље које су добијане од локалне самоуправе, Награда 23. септембар 1969. и повеља општине 2000. године. Иначе, у архиви друштва је записано да је друштво добило и Орден белог орла, 1909. и 1912. године, један за Заставу друштва, а други за сам рад друштва, али, нажалост, они не постоје у документацији јер је комплетна дотадашња архива друштва спаљена 1915, после Бањалучког процеса. Уништена је комплетна документација тадашњег Лозничког просветног друштва „Караџић“, од стране окупатора, али ентузијазам да оно постоји и ради није нестао до данашњег дана.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТА БОЛНИЦА И ДОМ ЗДРАВЉА – На одељењима 73 пацијента, четворо мање него пре пет дана

ВУК КАРАКЛИЋ – ИГРАЧ, КОРЕОГРАФ И КРОЈАЧ – Пола века у свом “Караџићу”

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )