ОДБОРНИЦИ ГГ ‘СМЕЛО’’ И СРС  – О руднику да одлуче грађани

ОДБОРНИЦИ ГГ ‘СМЕЛО’’ И СРС – О руднику да одлуче грађани

Опозициони одборници, четири из редова ГГ ‘’Смело’’ и два Српске радикалне странке (СРС) одржали су данас испред скупштинске сале ванредну конференцију за медије на којој су најавили организовање прикупљања потписа грађана за покретање грађанске иницијативе и расписивање референдума о томе да ли Лозничани желе отварање рудника јадарита у свом крају. Одборник ГГ ‘’Смело’’, Драган Пајић казао је да грађани Лознице имају право да знају и у потпуности добију информације о каквом пројекту се ради, какве су последице тог пројекта, и одлуче да ли желе или не желе такав рудник на својој територији.

– Ово је омогућено Статутом града као његовим највишим правним актом, он омогућава грађанима непосредно учешће у вршењу власти и то на начин грађанске иницијативе и расписивањем референдума. За грађанску иницијативу потребно је пет одсто потписа грађана, односно уписаних бирача. Скупштина града је обавезна да код поднесених пет одсто потписа одржи заседање и јавну расправу о тој теми, донесе закључак и обавести подносиоце грађанске иницијативе шта је њен став. Десет одсто потписа укупно уписаних бирача обавезује град да мора спровести референдум из своје надлежности, да грађани одлуче желе ли пројекат ‘’Рио Тинта’’ на свом подручју.Подржавамо удружења грађана и разну подршку са стране, али једино грађани Лознице могу о томе одлучити. Због тога позивамо све грађане, сва удружења грађана, да нас подрже. Ускоро ћемо разговарати са свима да направимо заједнички фронт и почнемо прикупљање потписа за грађанску иницијативу и референдум јер сматрамо да је то неопходно, а ми ћемо бити иницијативни одбор који ће то покренути  – казао је Пајић.

Одборник СРС Ненад Самарџић, рекао је да се  одборници ове странке  придружују иницијативи због тога што ‘’ова проблематика превазилази све уско страначке интересе и треба да укључи сви грађани овога града’’.


– Покушали смо када су почели протести грађана да ставимо ову проблематику на дневни ред скупштине, међутим наша и иницијатива одборника ”Смело’’ наишла је на неразумевање градоначелника и градске управе. Овај проблем превазилази појединца било да се ради о председнику државе, председнику владе или градоначеклника, не може појединац одлучивати у име свих грађана без обзира какав је интерес у питању. Поводом овог питања за политику нема места. Били смо сведоци да су се на протестима грађана појављивале неке политичке партије, ‘’жицкале’’ јефтине политичке поене и тиме нанеле велику штету тим протестима. Баш  из тог разлога се не обраћамо као одборници СРС већ као одборници свих грађана нашег града – казао је Самарџић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ – Вакцине за колеге из Републике Српске

ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА КУД „КАРАЏИЋ“ – Признање за 170 генерација друштва

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )