ВУК КАРАКЛИЋ – ИГРАЧ, КОРЕОГРАФ И КРОЈАЧ – Пола века у свом “Караџићу”

ВУК КАРАКЛИЋ – ИГРАЧ, КОРЕОГРАФ И КРОЈАЧ – Пола века у свом “Караџићу”

Караклић је активно играо дуже од две деценије, двадесет и нешто година је кореограф, а и сада игра наступајући са ветеранима “Караџића”. Како процењује, више од две хиљаде људи научио је да играју наше народне игре. Као кројач по струци, недавно је скројио и сашио скоро 50 народних јадарских ношњи

Укупно 48 народних, јадарских ношњи, које је недавно Туристичка организација града Лознице поклонила КУД “Караџић”, скројио је и сашио Вук Караклић, човек који је пола века члан једног од наших најстаријих културно-уметничких друштава. Да сваки шав, бод и вез буду на правом месту, постарао се онај који је одличан познавалац не само изгледа ношњи, већ и игре и шивења јер је живот удесио да у свакој од тих области има вишедеценијско искуство које обилато користи.


Караклић прецизно каже да је после средње школе из Севојна у Лозницу дошао 16. августа 1972. године, а праг КУД “Караџић” прекорачио је дан касније. Откако је дошао, до данас није напуштао Друштво које му је донело много лепог у животу и коме је подарио најлепше године.

– У Севојну сам играо и пре доласка у “Караџић” у коме сам ево већ пет деценија. Играо сам дуже од двадесет година као активан играч, а играм и сада, али са ветеранима. После сам прешао да водим први ансамбл и да радим кореографије, ево већ двадесет и нешто година. Тренутно сам координатор фолклорног дела и водим једну дечју групу у ОШ “Кадињача”, али је то при “Караџићу”. У “Караџић”сам стигао у златно доба Друштва када се много путовало и наступало. Гостовали смо по Европи и СССР-у по неколико пута, у Алжиру смо наступали 1976, а пет године касније стигли до далеке Аустралије, да бих на крају 2008. први ансамбл одвео у Јапан. Та путовања су била посебни доживљаји, није било лако стићи до Аустралије, на други крај света, где смо били можда треће друштво из СФРЈ које је тамо отишло, а мислим да смо у Јапану били четврто друштво са ових простора. Нема где нисмо стигли, једино нисмо гостовали у Америци – прича сећајући се тих успомена Караклић који је најстарији члан Друштва по непрекидном стажу у ”Караџићу”.

Према његовим речима, радио је са децом у свим околним лозничким селима па и даље од њих, Коренити, Белој Цркви, Завлаци, Брасини, Борини, Брањеву у РС, учећи их народним играма, а многа од њих су касније дошла у “Караџић”. Како процењује, више од две хиљаде људи научио је да играју наше народне игре. По струци је кројач и радио је у конфекцији “Мода”, а онда почео да шије и ношње. Тиме се дуго бави, раније због других обавеза није томе могао више да се посвети, али је последњих десетак година опет активнији, а своју вештину показао је сада при изради нових 48 ношњи што је био велики и захтеван посао.


– Покушавају људи да шију ношње, али је потребно добро их познавати да би биле урађене на ваљан начин. Сваки град, свако село има неке своје детаље. Како изгледа јадарска, сам знао, али сам ипак ишао у Музеј Јадра да је видим како би сваки детаљ био урађен на веран и одговарајући начин. Код овог поклона Туристичке сам све кројио и урадио, а жене су везле. женска ношња увек је била захтевнија за израду, има више детаља, украса, а где има много веза, то односи пуно времена. За једну комплетну јадарску ношњу треба да се ради једно седам дана. Иначе, за “Караџић” сам и раније радио – поправке, преправке, што треба сашијем, одржавам постојећу јер је набавка нове ношње веома скупа, око 300 евра је ношња за одрасле – каже, а на питање има ли ко да га једнога дана наследи у том послу, каже да за шивење нема, док за фолклорну секцију има много младих талентованих играча.

Објашњава да свака кореографија тражи комплетну ношњу из краја из кога потичу игре, за опремање комплетног ансамбла, треба најмање десет хиљада евра. То су велике паре, али мисли да не би било лоше када би се добила подршка па годишње најмање 600.000 динара одвајало за ношње како би се за неколико година сва обновила за више различитих кореографија, каже човек који је за пола века са својим “Караџићем” прошао много тога. Криво му је што се корона појавила баш прошле године када је Друштво требало да обележи 170 година постојања. Нада се да ће и то проћи па да ће “Караџић” ускоро поново наступати пред публиком, играчи које је он научио корацима, али и сам Караклић са колегама из групе ветерана, оних који у ногама имају безброј наступа на позорницама широм Србије, бивше Југе, али и широм Европе па и ван њених граница.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КИКАНОВИЋ ИСТРЧАО ЈОШ ЈЕДАН МАРАТОН – Трчао за Дарију из Звечана

ДРАГОСЛАВ ВУЈИЋ И ЊЕГОВИ ПРОНАЛАСЦИ – Идеје долазе саме

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )