ОВЕ ГОДИНЕ У ЛОЗНИЦИ – Збрињавање 97 породица избеглих лица

ОВЕ ГОДИНЕ У ЛОЗНИЦИ – Збрињавање 97 породица избеглих лица

Савет за миграције града Лознице, односно градско руковоство и лозничко Повереништво за избеглице и миграције, активно учествују у трајном збрињавању избеглих и интерно расељених лица која се налазе на територији града Лознице.

Закључно са 2020. годином у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, који је обезбедио новац и друге врсте помоћи, и другим донаторима, Повереништвом за избеглице и миграције града Лознице и локалном самоуправом, збринуте су 272 породице избеглих и интерно расељених лица из буџета, као и 77 породица избеглих и интерно расељених лица из РХП програма, кроз разне видове трајног збрињавања.


Ово се наводи у извештају о реализованим програмима и пројектима за породице избеглих и интерно расељених лица на територији града Лознице. За породице су откупљиване сеоске куће са окућницом, дељени пакети грађевинског материјала на име побољшања услова становања, станови кроз закуп са могућношћу куповине или на коришћење у Лозничком Пољу, а за породице које су биле власници парцела са дозвољеном градњом помагано је доделом и изградњом монтажних кућа. Економски је оснажено и ојачано 169 породице избеглих и интерно расељених лица доделом пакета економског оснаживања кроз бесповратна средства као што су  машине, алат, опрема, пластеници са системом за наводњавање, и слично.

Лозница је по сваком потписаном уговору  о сарадњи  учествовала са по десет одсто од укупних средстава, а остали новац је обезбеђивао  Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије. Само за инфраструктурно улагање и опремање објекта од 30 станова, усељеног априла 2019. године, Лозница је из буџета издвојила око 20 милиона динара. Према речима Драгана Станића, повереника Комесаријата, до краја 2021. године биће збринуто најмање још 97 породица избеглих лица, доделом 30 станова кроз закуп са могућношћу куповине у Лозничком Пољу у Железничкој улици где ће бити усељено још толико станова на коришћење кроз социјално становање у заштићеним условима док ће и на Лагатору бити додељено 30 станова са могућношћу куповине, а кроз Регионални стамбени програм за седам породица откупљене куће са окућницом. 

Потребу за трајним збрињавањем има још око 165 породица избеглих лица и десет породица интерно расељених лица на територији града Лознице.


Процене су да на подручју града Лознице борави више од 4.500 лица из бивших република СФРЈ, а евидентирано је и стотину седамдесет и једно расељено лице са Косова и Метохије и 11 повратника по основу Споразума о реадмисији.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

JОШ ДАНАС ЛЕДЕНИ ДАН – На корак од изласка из минуса

ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ – Прва рата до 17. фебруара

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )