У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Посебно место за завичајне писце

У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Посебно место за завичајне писце

Чим буду ублажене мере које су на снази због коронавируса, на књижевним вечерима представићемо и књиге аутора из нашег завичаја, пре свега збирке песама докторке Зорке Тошић и професора разредне наставе Слободана Вујановића, каже Мирјана Пејак, директорка библиотеке. Завичајно одељење чува око 1.200 публикација и почасно место у фонду заузимају књиге великана који рођени су у нашем крају


Годину дана је прошло како је лозничкој публици због пандемије ковида-19 ускраћена посета књижевним вечерима и другим културним програмима које организује Библиотека Вуковог завичаја, али, како кажу у овој установи, прилично спремно ће дочекати ублажавање епидемијских мера јер планова имају напретек. Директорка Мирјана Пејак открива за ЛН да, поред стандардних књижевних вечери, намеравају организовање различитих предавања, јавних часова, као и дружења са лозничким средњошколцима и ђацима основних школа.

– Намеравамо да представимо њихове школе, односно школске литерарне, рецитаторске и музичке секције с циљем да јавност подсетимо на то колико талентоване, паметне и вредне деце има наш град. Крајем фебруара организоваћемо јавни час о Борхесу преко интернета, који ће припремити професор књижевности Љубиша Радовановић, а у плану је и предавање о Холокаусту. чим буду ублажене мере које су на снази због коронавируса, на књижевним вечерима представићемо и књиге аутора из нашег завичаја, пре свега збирке песама докторке Зорке Тошић и професора разредне наставе Слободана Вујановића, чија је књига требало да буде представљена прошлог пролећа. Посебну пажњу посвећујемо ствараоцима из нашег краја – каже Мирјана Пејак.

Томе у прилог наглашава да и Завичајно одељење има посебно место у градској библиотеци и да данас оно располаже фондом завичајне грађе који обухвата стваралаштво аутора који су пореклом, живе, раде у нашем крају или стварају дела која говоре о њему.

– Завичајно одељење чува око 1.200 публикација и почасно место у фонду заузимају књиге великана који су задужили нашу националну културу, науку и уметност, а рођени су у нашем крају: Вука Стефановића Караџића, Јована Цвијића, Миће Поповића и других. Ово одељење чува и завичајну периодику – новине и часописе који су излазили последњих 70 година на територији лозничке општине, као и разну документаристичку грађу попут фотографија, албума и фоно-записа. Ту су сачуване “Лозничке” и “Вискозине” новине, билтени ФАК-а, “Лозница-транспорта”, ПИК “Лозница”, “Зајаче”, “Зидара”, “Дрине”, лозничке гимназије и економске школе, као и бројних других школа и образовних установа. Све су то драгоцена сведочанства о времену и људима чија су дела уграђена у историју лозничког краја – истиче директорка.

Она подсећа да Завичајно одељење чува и књиге других писаца и научника који широм света проносе име Лознице, али да подједнак значај у завичајном фонду имају и остварења младих аутора, пред којима је будућност и који својим стваралаштвом остављају генерацијама које долазе велики научни и културни капитал. У посебном одељку чувају се и књиге које су највећа имена српске културе поклонила Библиотеци Вуковог завичаја, са оригиналним посветама аутора.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЛАВЕ СВЕТОГ ТРИФУНА – Без окупљања писаца

ЛИЧНИ СТАВ О “РИО ТИНТУ” – “Насиље у провидној амбалажи”

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )