ТОПЛИ ДАНИ ПОКРЕНУЛИ ВЕГЕТАЦИЈУ – Процветала кајсија

ТОПЛИ ДАНИ ПОКРЕНУЛИ ВЕГЕТАЦИЈУ – Процветала кајсија

Блага зима и неуобичајено високе температуре за ово доба године довели су до кретања вегетације коштичавих и јагодичастих воћних врста. У многим воћњацима процветале су кајсије и џанарике, што представља велики проблем за воћаре. Воћке су најостељивије на ниске температуре у фази цветања и заметања плодова и уколико се остваре прогнозе метеоролога који најављују ледене дане током целе наредне седмице, готово је извесно да воћке у фази цветања неће донети плодове. Остале воћне врсте које прво листају па онда цветају  нису у опасности.


Постоји више мера којима се засади штите од мразева. Кречење стабала у фази мировања или третирање биљака кречним млеком један је од начина којима се успорава вегетација. Заштита бакарним препаратима, такође, успорава вегетацију. Ако су биљке у фази цветања или заметања плодова, третирају се средствима попут ЕПИН-а или сличних препарата који представљају “антифриз” за воћке. То се мора урадити 24 или 48 часова пре појаве ниских температура. Може се обавити и задимљавање биљака, што је најстарији, али често недовољно ефикасан начин – каже дипломирани инжењер воћарства и виноградарства Златица Крсмановић из лозничког “Пољосавета”.

У савременим засадима са системом за наводњавање може се применити орошавање биљака када се температура креће око нуле јер се на тај начин ствара лед на воћкама чиме се ослобађа топлота, а и сам лед је изолатор и штити цвет од измрзавања.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОСЕТНО ХЛАДНИЈЕ – Снег и у нижим пределима

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Да ли је могућа ревакцинација недељом?

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )