ЗА УСПЕШНУ КАМПАЊУ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ – Црвени крст добио Дијамантску плакету

ЗА УСПЕШНУ КАМПАЊУ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ – Црвени крст добио Дијамантску плакету

Лознички Црвени крст један је од четири организације у земљи који је од Института за трансфузију крви Србије добио Дијамантску плакету “Шампион солидарности” за највећи број давалаца крви у зимској и летњој кампањи вођеној прошле године. Према речима Иване Родић, која је данас испред Института за трансфузију уручила ову плакету, прошлогодишње кампање, поготово летња, била је прва  која је вођена у потпуно новим условима.


 – Од 15. марта, када је проглашена пандемија вируса ковид-19, нашли смо се у ситуацији за коју нисмо били спремни, поготово зато што наш концепт прикупљања крви подразумева окупљање грађана, а ми смо их позивали када је то било забрањено – рекла је она.

Радило се по упутствима СЗО, испоштоване су све епидемиолошке мере и на потпуно безбедан начин обезбеђивале су се довољне резерве крви у више од педесет болница које Институт покрива.

– Мислим да смо сви  заједно одговорили задатку. У току прошле године прикупљено је 190 хиљада јединица крви, јесте мање него претходне године, али само за 17,5 одсто. У Лозници је тај пад био још мањи, за око 15 одсто, крв је дало  око две хиљаде грађана. Очекујемо да ће у овој години одзив бити већи пошто је акција прикупљања крви у Лозници померена са петка на четвртак  јер тај дан више одговара грађанима – рекла је Родићева.

Према речима Весне Мелезовић, секретарке Црвеног крста Лознице, у овој организацији се свакодневно ради на анимацији добровољних давалаца крви у сарадњи са Службом за трансфузију крви Опште болнице, Удружењем добровољних давалаца крви и локалном самоуправом.


– Иако смо прошле године радили у отежаним условима, постигли смо велики успех јер је више од 20 одсто било оних који су први пут дали крв. Нама је акценат увек на младима који се у све већем броју одазивају нашим акцијама. Такође, водимо рачуна о свим добровољним даваоцима који имају више од 65 година, а дали су више од 30 пута крв. Помажемо им ако су социјално и здравствено угрожени, позивамо их на свечаности – рекла је Мелезовићева.

Институт за трансфузију крви доделио је данас и Плакету за изузетан допринос  развијању културе давања крви Удружењу добровољних давалаца крви “Др Миленко Марин” у Лозници.  Председник удружења Зоран Живанчевић захвалио се на признању и истакао да тренутна ситуација није лака, али да се у овом удружењу труде да ангажују што већи број давалаца крви и да у томе и успевају.

– Руководимо се принципом да пацијент мора да има крв увек на располагању. Крв чека пацијента, а не обратно – рекао је он.

Захваљујући се на Дијамантсакој плакети Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности градске управе, истакла је да је то плакета Црвеног крста Лознице, Удружења добровољних давалаца крви и свих грађана и грађанки који су у протеклој години  били добровољни даваоци крви.


– Они су издвојили своје време и заиста помогли свима који су били у потреби. Град Лозница сваке године издваја пола милиона динара за промоцију добровољног давалаштва крви. У овом великом и важном послу имамо добре партнере у Црвеном крсту и удружењу. Ова година је посебна по томе што смо сви погођени епидемијом коронавируса, али се то у раду ове две организације није видело. Када се погледа статистика, у Лозници је било више прикупљених јединица  крви него у Београду. Ова Дијамантска плакета је потврда за озбиљан и предан рад у овој области – рекла је начелница.

Она се захвалила свим грађанима и грађанкама који су дали крв и тиме спасли некоме живот.

Иначе, поред Лознице, Дијамантске плакете добили су Коцељева, Ваљево, Пожаревац и Аранђеловац.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФК ВЕЛИКА РЕКА: РАДОВИ НА ИГРАЛИШТУ ПРИ КРАЈУ – На пролеће на свом терену

У ДОМУ ЗДРАВЉА – Настављена вакцинација

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )