ПРИЗНАЊЕ ЗА ПОЕЗИЈУ – Марковићу награда „Бранко Ћопић“

ПРИЗНАЊЕ ЗА ПОЕЗИЈУ – Марковићу награда „Бранко Ћопић“

Лознички песник Драган Марковић, један од плодотворнијих аутора млађе генерације, добитник је књижевне награде „Бранко Ћопић“ за 2019. годину. Ово је јуче саопштио Управни одбор Задужбине Бранка Ћопића, а Марковићу је додељена награда за збирку песама „Камен, папир, маказе“, коју је објавило Удружење за очување баштине „Дијак“ из Прибоја Мајевичког (РС).


– Затекла ме је и обрадовала ова вест јер је велика част добити награду која чува успомену на нашег великог писца Бранка Ћопића. Његове књиге биле су ми омиљена лектира у детињству, а тако је остало све до данас. Захвалан сам свима који су ми учинили част да за књигу „Камен, папир, маказе“, будем изабран, а нарочито песнику Слободану Јовићу, који је збирку и објавио у „Дијаку“. Ових дана поново ишчитавам сабрана дела великог Ћопића која су објавила чак три издавача – београдска „Просвета“ и сарајевска „Свијетлост“ и „Веселин Маслеша“, давне 1983. годинекаже за ЛН Драган Марковић.

Управни одбор Задужбине, који чине академици Милосав Тeшић (председник), Горан Петровић (потпредседник), Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Нада Милошевић Ђорђевић, на седници одржаној 5. фебруара у САНУ, награде из Фонда Задужбине Бранка Ћопића за дела високе уметничке вредности, објављена по први пут у 2019. години, доделио је још и Миладину Ћулафићу за књигу прича „Преко границе“ и Дејани Николић за збирку песама „Календар“. Задужбина је основана 1989. године по жељи др Богданке Илић Ћопић, супруге књижевника и академика Бранка Ћопића, и њено седиште је у Српској академији наука и уметности. Циљ оснивања Задужбине је награђивање писаца за дела, написана и објављена на српском језику. Додељују се две награде, за прозу и за поезију, а овогодишња признања биће уручена када то дозволе епидемијске прилике.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОСЕТА АМБАСАДОРА БЕЛГИЈЕ – Подршка очувању традиције

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Да ли је могућа ревакцинација недељом?

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )