ПОСЕТА АМБАСАДОРА БЕЛГИЈЕ – Подршка очувању традиције

ПОСЕТА АМБАСАДОРА БЕЛГИЈЕ – Подршка очувању традиције

Колонију пустовања у Тршићу данас су посетили амбасадор Белгије Адам Кун и градоначелник Лознице Видоје Петровић са својим сарадницима, а рад учесница, путем видео-укључења, поздравили су и Ен Годфри, супруга амбасадора Америке, као и Брајан Ебел, заменик амбасадора Канаде у Београду. Сви они су изразили задовољство што је на овај начин омогућено да жене у Србији успешно одржавају традицију ручних радова, али и да се кроз израду и пласман својих производа економски оснаже. О раду колоније говорила је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а, и добровољна председница Управног одбора Етно-мреже која је поручила да, иако је година иза нас по много чему другачија од свих претходних, треба бити задовољан што ограничења, која су поштована током колоније, нису била препрека да се она и одржи. Она се захвалила свима који су подржали настојање учесника колоније да традицију сачувају и да је ставе у службу локалног развоја и запошљавања жена. Амбасадор Белгије Адам Кун је изразио задовољство што му је омогућено да поздрави рад жена, али и жаљење што није у могућности да то учини правилно говорећи на српском језику.


– Корона је прекинула моје часове српског језика, али се надам да ћу имати другу шансу. Задовољан сам што у вашим активностима осећам оно у шта сам се више пута уверио кроз рад Етно-мреже, а то је снага и енергија коју ова земља чува и коју треба да пренесе на нове генерације. С једне стране, видим понос због богатог културног наслеђа које је садржано у вашој историји, традицију која се преноси с генерације на генерацију, као што је Вуков језик преношен с мајке на децу, а са друге стране видим људе, пре свега жене, које су лице ове лепе традиције и које чувају тај културни капитал на начин који их води ка економском оснаживању и друштвеној афирмацији – рекао је амбасадор Кун.

Градоначелник Видоје Петровић се, такође, захвалио учесницама и организаторима колоније што чувају културно наслеђе и негују старе технике израде рукотворина, истичући да је Тршић као створен за то.

– Ово место је храм науке и на њега смо сви поносни. Што је Петница за природне науке, то је Тршић за друштвене и хуманистичке науке. Желим да оваквих дешавања буде што више и хвала свима који су омогућили да данас уживамо у прелепим мотивима који асоцирају на Јадар и на нашу традицију. У специфичним условима пандемије ипак смо успели да радимо али и да се дружимо – казао је Петровић.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Да ли је могућа ревакцинација недељом?

КРУПАЊ КАО ЦЕНТАР СПОРТСКОГ ТУРИЗМА – Стварају услове за врхунске припреме

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )