СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ – Раде, али уз поштовање свих мера

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ – Раде, али уз поштовање свих мера

После изласка из ковид система, чишћења и дезинфекције просторија, Специјална болница у Бањи Ковиљачи поново је почела да ради  25. јануара. Отворен је и велнес-центар, али се доласци морају заказивати због поштовања епидемијских мера 

Откако је поново почела са уобичајеним радом након изласка из ковид система, у Специјалну болницу “Бања Ковиљача” пацијенти и гости свакодневно пристижу. Како нам је рекао прим. др Александар Јокић, в. д. директора ове здравствене установе, најпре су стигли пацијенти са упутима РФЗО при чему предност имају пацијенти који су прекинули рехабилитацију када је ова болница прешла у ковид систем. Дечје одељење ради пуним капацитетом, било је 135 упута на чекању, а долазе и консултанти који сарађују са болницом.


– Надамо се да ћемо до краја фебруара завршити са тим заостацима тако да ћемо после моћи да радимо уобичајено. Што се тиче осталих упута, њих има мање, што је нормално јер ни друге болнице нису радиле свој посао пошто су биле у ковид систему. Сада полако излазе из ковид система тако да ће бити и више упута а  то је и једини разлог што нисмо сто одсто попуњени. Сви комерцијални пацијенти могу да дођу, места има, све терапије раде у пуном капацитету – истиче Јокић.

Посао се одвија уз поштовање свих мера које су остале на снази. Као и прошле године, амбулантни и пацијенти који се налазе на болничком лечењу не долазе на терапије у исто време, с обзиром на то да се пацијенти који долазе на терапије у амбуланте не тестирају. Пацијентима који долазе на стационарно лечење, а ревакцинисани су, након седам дана треба само доказ о томе, не треба им тестирање, остали морају да имају урађен антигенски или ПЦР тест. Сви заинтересовани треба да се јаве на пријемну службу за децу или одрасле или у амбуланте, зависно од тога шта им је потребно.

– Велнес-центар је, такође, отворен, али је због поштовања епидемијских мера, ограничен број људи који може да буде у базенима и у спољашњем делу, што се тиче кабина оне су индивидуалне. И ту се поштује правило да лежећи пацијенти не долазе у исто време када и они који долазе приватно. Сви су максимално безбедни, редовно се ради дезинфекција простора. Из тог разлога је и потребно заказати термин у велнесу, не идемо на квантитет већ  на квалитет и све  радимо по упутствима Института за јавно здравље “Батут”- каже Јокић и додаје да су за предстојеће  празнике предвиђени и различити попусти и изненађења. Велико је интересовање и за изнајмљивање Кур-салона, али је све на чекању.

Јокић истиче и да влада велико интересовање људи из иностранства, чека се да се испуне услови које је епидемија наметнула. Што се тиче сарадње са Аустријским пензионим фондом, у другој половини фебруара треба да буде одржана завршна видео-конференција на којој ће бити све усаглашено и тада ће бити све спремно да се уговор потпише.


– Све зависи од епидемијске ситуације. Најважније је да се вакцинација у што већем обиму и у што краћем времену спроведе, да бисмо сви били заштићени, да нема великих осцилација и скокова у броју заражених. Од када је почела вакцинација, ми смо лозничком Дому здравља ставили на располагање две екипе коју чине два доктора и четири сестре  – каже Јокић.

Како каже, како ће се одвијати ситуација са епидемијом и када ћемо се вратити нормалном животу и раду, зависи и од тога колико ћемо сви заједно  поштовати мере.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Да моја коса буде твоја

АПЕЛ ИЗ ДОМА ЗДРАВЉА – За вакцину само по позиву

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )