У ТРШИЋУ ДО ЧЕТВРТКА – Прва колонија пустовања

У ТРШИЋУ ДО ЧЕТВРТКА – Прва колонија пустовања

Вуна, вода и сапун, три су основна елемента за коришћење технике пустовања, јединствене у стварању одевних и других предмета која се преноси као део традиције од старог века и праисторије, до данас, од Бугарске и Мађарске, до северне, јужне и западне Србије. Прва колонија пустовања почела је данас у Тршићу, где ће се чланице неколико удружење жена из Лознице и других крајева Србије дружити, размењивати искуства и усавршавати вештине израде ручних радова овом техником.


Њих десетак окупило се у Научнообразовнокултурном центру Вук Караџић“, а угостила их је Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) у сарадњи са Етно-мрежом из Београда и Центром за културу „Вук Караџић“, уз подршку локалне самоуправе, НАЛЕД-а и амбасада САД, Канаде и Белгије. Колонију је отворио градски менаџер Дејан Сталовић истакавши да је она доказ добре сарадње града са удружењима грађана, али и са амбасадама које су је подржале.

– Очекујемо да ће учеснице стећи нова знања и вештине, али и упознати наш завичај и културно-историјско наслеђе нашег краја. Град ће свакако подржати иницијативу да колонија прерасте у традицију – рекао је он.

Снежана Перић, директорка ТОГЛ, поручила је да се у циљу очувања културног наслеђа Србије и развоја знања у традиционалним техникама израде рукотворина скуп организује и на основу дугогодишње партнерске сарадње са Етномрежом и вредним чланицама Удружења пословних жена „Креативна визија“, удружења „Мина Караџић“ и удружења „Ризница“.

– У нашим заједничким напорима и истраживањима, имали смо раније једну обуку пустовања за жене из наших локалних удружења и оне су биле вредне, успешно су је завршиле и добиле цертификате, а онда наставиле да представљају наш град на колонијама и ван Лознице. До сада је постојала традиција колонија ткања у Стапару и Пироту, а ми се надамо да ће и ова колонија пустовања у Тршићу прећи у традицију. Колонија је уједно и одговор на велику заинтересованост да се организује програм усавршавања жена из занатских удружења која се баве пустовањем, а управо Лозница нуди јединствене могућности за развој вештина, размену знања и афирмацију за све произвођаче и удружења која се посвећено баве пустовањем – рекла је Снежана Перић.


Како се још чуло на отварању, колонија настоји да анимира локалну заједницу, државне институције, медије и међународне партнере да се активно укључе у промоцију и очување традиционалног наслеђа и рукотворина. Колонија у Лозници пре свега окупља одабране чланове репрезентативних удружења и задруга из целе Србије који ће присуствовати стручним предавањима етнолога и археолога Центра за културу „Вук Караџић“ о задатом јадарском мотиву који ће бити примењен у радовима ове колоније. У практичном делу програма учеснице ће техником пустовања стварати подметаче од којих ће најбољи бити награђени признањима. Практичан рад се обавља уз надзор чланица Удружења пословних жена „Креативна визија“, а програм обухвата и радионицу психолошког оснаживања жена „Предузимљива и своја“ са циљем личног развоја који треба да подстакне њихово економско напредовање и друштвену афирмацију. Учеснице ће имати прилику да упознају обичаје и знаменитости ове средине кроз културни програм и боравак у Лозници, а такође и да се упознају са туристичким потенцијалима и производима Лознице кроз обилазак града у организацији ТОГЛ. Снежана Јовановић из Етно-мреже је подсетила да ова организација постоји већ деценију и по, колико и ради на очувању традиционалних техника старих заната, очувању српске нематеријалне културне баштине, трудећи се да при том води рачуна о запошљавању жена у сеоским подручјима.

– Овде су жене из Сомбора, Кикинде, Панчева, али и Новог Пазара, Кладова и ту смо у западној Србији да научимо нешто ново. На овај начин штитимо технику пустовања која постоји још од старог века, од праисторије. То је техника која је настала пре ткања и других техника јер је користила неупредену вуну. Пустовањем се некада правила обућа и одећа, шатори, први душеци, али током историје ми смо успели потпуно да занемаримо ту технику, има је у старим књигама, али смо пре десетак година морали да је поново учимо од жена из Мађарске и Бугарске. Етно-мрежа се труди да врати те заборављене технике и томе служи и ова колонија. Са друге стране, ово је промоција жена и одређеног краја јер се трудимо да не заборавимо и традиционалне мотиве, да научимо о историји овог краја и да традиционалне мотиве ставимо у службу заштите традиције, да се мотиви користе у туризму и другим делатностима. Заштитили смо стапарски ћилим од заборава и уврстили га у листу нематеријалне културне баштине, а такође смо сачували и пустовање и нецрну чипку – рекла је Снежана Јовановић.


Колонија се одржава у складу са важећим епидемиолошким мерама, а планирана је дипломатска посета од стране амбасада међународних партнера на овом пројекту или њихово онлајн укључивање.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Мање од хиљаду активно оболелих

ДЕЦА И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ – Родитељи држе кључ

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )