ДОПРИНОСИ ЗА УРЕЂИВАЊЕ ГРАДСКОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА  – Накнадом до паркинг-места

ДОПРИНОСИ ЗА УРЕЂИВАЊЕ ГРАДСКОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА  – Накнадом до паркинг-места

Инвеститори у Лозници ће убудуће за свако недостајуће паркинг, односно гаражно место, плаћати накнаду која се израчунава тако што се основица, односно просечна цена квадратног метра станова новоградње, помножи са коефицијентом десет. Овом одлуком је, како кажу у градској управи, инвеститорима омогућено да приведу намени своју парцелу а у градску касу ће се слити новац за изградњу нових паркинг-места


Ове године, на снагу је ступила нова Одлука о утврђивању доприноса за уређивање градског грађевинског земљишта у Лозници која доноси нова правила за инвеститоре у погледу обезбеђивања и плаћања недостајућег паркинг, односно гаражног  места.

Владимир Радојчић, начелник градске управе, тврди да је нађено оптимално решење између јавног интереса и интереса инвеститора. 

– Овом одлуком се предвиђа шира примена накнаде за необезбеђено паркинг, односно гаражно место. До сада је инвеститор могао искористити ову могућност приликом доградње, реконструкције или надзиђивања а сада увек има ту могућност и то за највише 30 одсто потребних паркинг-места, односно, уколико изузетно важећим планским документима града није одређен већи проценат. Одлуком се не планира повећање коефицијента за обрачун доприноса. Додуше, по овом предлогу нема више коефицијента намене за тзв. остале објекте, будући да на један објекат може бити примењен само један коефицијент – каже Радојчић.

Истиче да се сада јасно дефинишу услови за закључење уговора за изградњу недостајуће инфраструктуре и заједничком опремању неуређеног грађевинског земљишта а, такође, јасно се наводи могућност да те уговоре закључи више инвеститора са релевантним јавним предузећем што је додатна погодност за инвеститоре. Новина у овој одлуци је и графички приказ урбанистичких зона које су описане у текстуалном делу уз одредбу да графички приказ има примућство.


У одлуци се наводи да, ако је планом и локацијским условима утврђена обавеза паркирања на грађевинској парцели, а у пројекту за грађевинску дозволу није предвиђен довољан број паркинг, односно гаражних места, инвеститор је дужан да плати накнаду за свако необезбеђено паркинг или гаражно место. Износ накнаде се израчунава тако што се основица, односно просечна цена квадратног метра станова новоградње помножи са коефицијентом десет.

По мишљењу Драгана Пајића и Зорана Полића, одборника “ГГ Смело За Лозницу”, ова одлука представља  корак назад у односу на претходну и да је њом направљена дискриминација међу инвеститорима.

– Инвеситори ће по недостајућем паркинг-месту платити по 800 хиљада  динара, дупло више него што је био предлог прве одлуке која је била на јавној расправи и за коју су инвеститори рекли да је висока и предлагали износ од 150 хиљада до 200 хиљада динара. Ја се бавим тим послом и поднео сам амандман да се накнада подигне на 1,6 милиона, да помогнемо решавају проблема мирујућег саобраћаја захваљујући тим средствима, али то Градско веће није усвојило. Вама не одговара ништа што неко други предложи  – каже Пајић.

По његовом мишљењу, овом одлуком укинута је ставка “остали објекти” што значи да ће инвеститори  плаћати допринос и за ходнике, лифтове и за сав други простор као да је то цена стамбеног простора.

– То није логично и имаће за последицу повећање доприноса. Такође, они људи који око своје куће буду правили надстрешнице, магацине или било шта друго, плаћаће накнаде као да се ради о стамбеном објекту – истиче Пајић.


Објашњавајући зашто на последњој седници Скупштине када је усвојена ова Одлука није усвојен амандман који је поднео Пајић, Радојчић каже да усвајањем овог амандмана, одлука о накнадама за необезбеђено гаражно места не би заживела.

– Циљ нам је да нова могућност коју нудимо инвеститорима заживи и да град приходује значајна средства ради изградње нових паркинг-места. Коефицијенти су најнижи у Србији и захваљујући томе имамо грађевински бум у Лозници у којој се зида више од 100.000 м2 – истиче Радојчић. 

Како каже Дејан Сталовић, градски менаџер, основна идеја  доношења одлуке о накнадама је да се изађе у сусрет власницима парцела који нису имали могућност да своје парцеле  приведу намени. Као пример навео је парцеле на којима је дозвољена изградња објекта до пет спратова чија величина онемогућава изградњу довољног броја паркинг-места.

– Они су до сада могли да уместо пет спратова изграде само два или три, а сада ми идемо корак у сусрет њима дајући им могућност да за недостајући број паркинг-места уплате новац и да приведу намени своју парцелу. То је суштина. Све се ради у складу са Законом о планирању и изградњи  – истиче Сталовић.

Ипак, наглашава  да ће се пратити примена ове одлуке, како се инвеститори сналазе, да ли је заживела, па ће се видети и да ли ће она претрпети неке измене у наредном периоду.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАШТИТНЕ ОГРАДЕ – За већу безбедност ученика

ДЕЦА И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ – Родитељи држе кључ

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )