НА ГРАДСКОМ ГРОБЉУ – Повећан број сахрана

НА ГРАДСКОМ ГРОБЉУ – Повећан број сахрана

Током 2020. године на градском гробљу у Лозници обављене су 344 сахране што је у односу на претходну 63 више. Шеф гробља Анђелко Вучићевић каже да је и пре појаве коронавируса било година са више од 300 сахрана и да ово повећање не треба доводити у директну везу са пандемијом.


Подсетио је да је првих десет месеци 2019. године била 221 сахрана, а прошле у том периоду 262, односно 41 више, као и да је у марту када је уведено ванредно стање, било 20, у априлу 23 сахране, што је малтене испод просека. Према његовим речима, у децембру јесте било нешто више укопа, обављено их је 40, шест више него истога месеца 2019. а идентично повећање забележено је у новембру када их је било 35. У јануару ове године обављено их је 38, мало више него у истом месецу 2020. каже он. Током минуле године у просеку су биле две сахране дневно, с тим што је било дана без иједне, са једном, некада и са четири у једном дану, што се догађало и пре пандемије, објашњава Вучићевић.

Док су у неким местима трошкови сахрањивања лани повећани, у Лозници нису, КЈП “Наш дом” цене није мењао од 2013. године, а Вучићевић каже да тренутно нема назнака да ће то бити учињено у скорије време. Још увек је износ који треба платити за место где је неко сахрањен 832, а резервација празног 1.255 динара годишње. Трошкови сахрањивања и накнада су 15.237 динара (копање раке, сахрањивање, одржавање гробног места до годину дана, склањање цвећа, досипање земље). Када је први закуп, обавезно је да буде десетогодишњи, а цена од 20.870 динара, обухвата једно место где је обављена сахрана и једно празно.


Бетонски опсег када је у питању нови закуп кошта 19.846 динара и ради се за два гробна места. Уколико се користи капела, сат је 95, а хладњаче 140 динара, док је изнајмљивање комплетне велике сале за обреде 20.000 за целу, а 12.000 за пола сале. Због пандемије некада се користе лимени сандуци, односно улошци који коштају око 11.000 динара и повећавају трошкове. КЈП “Наш дом” има уговор са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање о рефундацији погребних трошкова што је сада 44.107 динара. На градском гробљу у просеку буде обављено од 20 до 30 сахрана месечно. Директор “Нашег дома” Јанко Алексић, каже да места има за још око две године, али да се већ мора размишљати о благовременом планирању новца у буџету за куповину нове парцеле и проширење постојећег простора за вечне куће.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И… 

НАСТАВА У ШКОЛАМА – Ако не може на даљину, може у школи

У ПРОЛЕЋУ ЈОШ ДАНАС – Искористите дан

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )