У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Овца ојагњила шесторке

У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Овца ојагњила шесторке

У домаћинству Милутина Бабаља из Бање Ковиљаче једна овца ојагњила је шесторо јагњади што је право мало чудо. То се догодило у четвртак док је домаћин био на путу, а о несвакидашњем догађају Милитина је обавестила супруга.


– Позвала ме је телефоном и рекла да је једна овца почела да се јагњи, онда да тренутно лиже два јагњета, па је рекла, сачекај ево га и треће, да би остала без текста када се појавило и четврто. Стизали су као на траци док их није свет угледало свих шесторо. Нажалост, једно, оно најмање које је прво рођено, наредног дана је угинуло, а остали су добро. Од тих петоро један је овнић, а остало су женке. Сада је борба да их све отхранимо и верујем да ћемо успети. Ова овца се јагњила до сада два пута и оба су биле двојке, а сада нас је баш изненадила – прича Милутин док показује малену црну петорку.

Он овце гаји од 2018. и тренутно има 74 овце, три овна, а немирних јагањаца је између 60,70, колико тачно не зна јер још није успео да их све прецизно и преброји. Према његовим речима, то је романовска овца, руска која која се јагњи два пута годишње и позната је по томе што на свет доноси више јагањаца.


– Чуо сам да их буде три, четири, па и пет, али махом не преживљавају. За шесторке нисам, а ветеринар који се тим послом бави тридесетак година каже да није чуо за овакав случај. Најисплативије је и најбоље када овца ојагњи два јагњета јер онда немате никакву муку ни проблем. Са два, па и три јагњета она се сама избори, може да их храни док све више од тога мора да се прехрањује на два сата тако да сада имам додатни посао, али не пада ми тешко. Иначе, ове овце се махом саме јагње и то углавном ноћу,  реткост је да се то догоди преко дана, јер се буквално крију – прича власник који вози камион у Словенији, а воли животиње и има намеру да се у будућности посвети сточарству, због чега је и основао ову мини фарму.

Како каже, пошто не живи на селу нема услова да пусти овце на пашу, већ су оне стално у штали, па их храни ујутру и увече. Купује сву храну која је разнолика од сена, детелине, сојишта, силаже, концентрата, прекрупе и осталог што треба како би животињама обезбедио све потребне витамине.  Има доста посла око оваца, али он то воли.  Од 7. јануара су овце почеле да се јагње и за месец дана ојагњило се њих око 40, што је велики  број  јагањаца па је стадо све бројније.

– Кажу да овца, ако ојагњи два пута годишње по два јагњета, са прва два се покрије трошкове исхране за годину, а друга два су чиста зарада, што у овом моменту није тако. Математика је за сада лоша, не иде наруку сточарима, односно пољопривредницима, али ћу се потрудити да се овим бавим и надам се да ће ситуација кренути како треба – каже Бабаљ који има пун тор оваца и јагањаца, али и овцу која је ојагњила шесторке, што се у овом крају не памти.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАСТАВА У ШКОЛАМА – Ако не може на даљину, може у школи

КЛУПСКА ПЛАКЕТА МАКСИМОВИЋУ – Сто утакмица у плавом дресу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )