ПОДРШКА ЗА “ПЛАВУ ШКОЉКУ” – Кућа наде – нада за све

ПОДРШКА ЗА “ПЛАВУ ШКОЉКУ” – Кућа наде – нада за све

Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом “Плава шкољка” из Београда, покренуло је највећу добротворну кампању до сада за изградњу Куће наде у Бањи Ковиљачи, како би трајно помогли у рехабилитацији својих корисника. Хуманитарну акцију подржала је и песникиња Душица Ивановић, пореклом из Лознице, која је објавила књигу поезије инспирисане децом – бисерима “Плаве шкољке”


Надица Блажић, оснивач и председница Удружења “Плава шкољка”, потврдила је за Лозничке новости, да су са овом идејом већ упознати директор Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи, с којом имају успешну сарадњу већ деценију и по, градоначелник Лознице, Црквени одбор и мештани Бање Ковиљаче, као и многобројни сарадници удружења.

– Замишљено је да монтажна кућа у потпуности буде прилагођена корисницима инвалидских колица. Удружење ће деци обезбедити радну терапију, сензорну терапију, парафин, креативну радионицу, масажу, као и бесплатан смештај и храну (већину основних животних намирница обезбедиће Банка хране из Београда). Предвиђен је и што чешћи боравак педијатара, дефектолога, логопеда, психолога, у зависности од тога шта је ком детету потребно. Највише ће бити ангажовани лекари у пензији, који ће у Кући наде имати бесплатан смештај и храну, а заузврат ће три сата дневно посветити деци која у том тренутку бораве у Кући. Планирани су сусрети песника и сликара, посете уметника, креативне радионице. Мото “Плаве шкољке” је да култура припада свима подједнако и да деца и млади са инвалидитетом никако не смеју из ње бити искључени – рекла је наша саговорница.

Како је објаснила, у кући ће у сваком тренутку боравити максимално десет особа због квалитетнијег функционисања, а “Плава шкољка” планира и међународну сарадњу са БиХ због географске близине, али и са два удружења у Грчкој, за шта је њихова амбасада у Београду већ дала подршку, као и грчки манастир у Земуну. Иако је ова идеја покренута још крајем прошле године, права кампања кренула је ових дана објављивањем књиге “Љубав је плава шкољка у којој станује небо” књижевнице Душице Ивановић, рођене Лозничанке, која је написала песме за децу и о деци – бисерима “Плаве шкољке”.


– У намери да ширу јавност упозна са удружењем које постоји већ једанаест година, са децом и њиховим породицама, са њиховом сталном борбом не само за здравље, него и за видљивост у друштву, у намери да се омогући да свако од двадесет пет бисера оствари максимум својих потенцијала и талената, Душица Ивановић је направила корак више. У сарадњи са мном и пријатељима Удружења, као и признатим српским песницима за децу, осмислила је књигу која је много више од обичне збирке песама. Поред Душичиних стихова, ту су и песме још неколико песника за децу, који су се радо одазвали позиву да помогну, а међу којима су Љубивоје Ршумовић, Миодраг Јакшић, Гордана Влајић, Мирјана Булатовић, Радислав Јовић, Радмила Караћ, Верица Преда, Гордана Јеж Лазић и Данијела Мрдак. Две младе песникиње, Ана Јовчић и Софија Тасев, обе бисери “Плаве шкољке”, по први пут су својим стиховима представљене у овој књизи, а деца – чланови цртачке групе Удружења, припремила су са својим арт терапеутом Милкицом Вулетић фракталне цртеже, којима су илустроване странице збирке. На корицама се налази фрактални цртеж пријатеља “Плаве шкољке” Весне Здихан. Музику за две песме Душице Ивановић написао је пријатељ Удружења Јовица Илић из Македоније. Обе песме се у његовом извођењу могу наћи на јутјуб сајту. Радислав Јовић, песник за децу и један од песника приложника, технички је уредио целу књигу, која је штампана у хиљаду примерака. Сви који су радили на књизи учинили су то без надокнаде. Душица Ивановић је платила трошкове штампања, а целокупан приход од продаје намењен је изградњи Куће наде у Бањи Ковиљачи – каже Надица Блажић.

Прво представљање књиге је одржано 11. јануара у просторијама Удружења уз поштовање мера прописаних за окупљање у затвореном простору, а када прилике то дозволе, биће представљена широм Србије, као и у Бањи Ковиљачи. Књига “Љубав је плава шкољка у којој станује небо” јесте, по речима аутора Душице Ивановић, “не само позив да учинимо све што је у нашој моћи да ова деца добију своју кућу, ону у којој станује и љубав и нада, него и да отворимо очи и видимо их онаквима какви заиста јесу: наша деца, деца која имају своје потребе, жеље, таленте, своје могућности које треба остварити до максимума. Зато им пружимо оно што је највредније: љубав и наду”.

Душица Ивановић је рођена у Лозници, дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, а потом је радила као лектор, новинар и професор српског језика. Објавила је до сада осам књига поезије и прозе. Повељом Академије “Иво Андрић” за целокупан дотадашњи рад награђена је 2014. године. члан је Српско-канадског удружења писаца “Десанка Максимовић”, а после 23. године живота у Канади,  вратила се у Србију.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОДБОЈКА (М) – Банат пао у ”Лагатору”

НАЧЕЛНИК ОКРУГА У ДОМУ ЗДРАВЉА – Лозница међу најбољима у Србији

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )