ЗАВРШЕНИ КОНКУРСИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – Потисани први уговори, радови чим отопли

ЗАВРШЕНИ КОНКУРСИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – Потисани први уговори, радови чим отопли

Конкурс је успео и грађани су показали спремност да уз помоћ локалне самоуправе створе боље услове становања у објектима у којима живе, оценио је градски менаџер Дејан Сталовић. Конкурисале су 44 стамбене заједнице и до сада су са 26 потписани уговори


Када су због реконструкције неких од централних градских улица проређени дрвореди, у први план су испливале фасаде на неким зградама које су  су одавно постале зреле за сређивање. Са намером да се станарима помогне у решавању тог, али и других проблема које имају, Град је почетком новембра прошле године расписао четири јавна конкурса за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања стамбених зграда и сви су завршени.

Један је био за обнову фасада, а три обнову уређаја, опреме, инсталација и кровова. За фасаде је било издвојено 30 милиона динара, уз учешће Града до 70 одсто, а остала три конкурса по три и по милиона динара, уз учешће града до 50 одсто. Према речима градског менаџера Дејана Сталовића, мишљење је руководства Града, Градског већа и надлежне комисије да је конкурс у потпуности успео и да су грађани показали спремност да уз помоћ локалне самоуправе створе боље услове у објектима у којима живе.


– Мада је био крај године и кратки рокови, за фасаде двадесет, а остала три конкурса по десет дана, и неповољна епидемиолошка ситуација, имали смо заиста изузетно интересовање. За инсталације смо имали пријављене 23 стамбене заједнице, од којих смо са 18 потписали уговоре и ту су радови већим делом  и завршени. Реч је углавном о увођењу видео-надзора у зграде и уградњу улазних врата са светларницима, што се тиче кровова, јавило се осам, а уговор је потписан са шест зграда. Очекујемо да са првим лепим данима почну радови на тим објектима. Три зграде су конкурисале за уређаје и опрему, а у питању су лифтови. Потписали смо уговор са две и току су активности око набавке и уградње лифтова. Што се тиче фасада, конкурисало је једанаест стамбених заједница од којих  пет испуњава све услове и са њима смо у процесу договарања око потписивања уговора. Очекујемо да у наредних неколико дана они и буду потписани. Било је ту много посла у кратком року, договора станара, прикупљања документације, а свима смо излазили максимално у сусрет, давали који дан дуже ако некоме недостаје неки документ, обавили више разговора са свима њима и као председник надлежне комисије, задовољан сам како је све протекло – каже Сталовић за ЛН.

Укупно рачунајући, без фасада, јавиле су се 34 стамбене заједнице и са 26 су потписани уговори. Сталовић каже да је у овом тренутку вредност радова тих уговора око 6,7 милиона динара, а ако буду склопљени са свих пет зграда за фасаде, износ ће расти и до 20 милиона. Конкурсом су биле обухваћене стамбене и стамбено-пословне зграде које се налазе у центру града, првој убранистичкој зони, и овог пута нису могле учествовати зграде јавне намене као што су музеји, задужбине или самосталне пословне зграде.


– Они са којима уговори нису потписани, или нису имали довољно новца на рачуну и нису га могли у датом року сакупити, конкурисали су за нешто што није било предмет конкурса, а било је таквих случајева, или су ван подручја које је било обухваћено конкурсима. У току је припрема следећег конкурса који ће бити за територију целог града и то ће бити прилика да се јаве и друге зграде које желе уз подршку града да побољшају свој изглед или услове становања и требало би већ да почну да се за њега припремају – каже он.

Први ефекти сарадње Града и станара више ће бити видљиви када почне уређење фасада, а први резултати конкурса указују да је за сређивање зграда била потребна пружена рука локалне самоуправе. Уређење улица захтева да и стамбени објекти поред њих изгледају пристојно, а не да пролазнике “гледају” ружне фасаде од којих су неке не само естетски недопадљиве већ уједно и потенцијално опасне јер су њихови оштећени делови склони паду. Наредни конкурс показаће колико ће још зграда следити пример првих 26 које су урадиле шта им је требало, или ће то учинити у наредном периоду.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖФК ЛОЗНИЦА – Завршиле припреме у Крупњу

ОД ДАНАС – Шанса за најбоље

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )