САСТАНАК У ЛОЗНИЦИ – О ‘’Јадру’’ са грађанима

САСТАНАК У ЛОЗНИЦИ – О ‘’Јадру’’ са грађанима

Први састанак радне групе у којој су представници месних заједница, компаније Rio Sava Exploration, и локалног становништва, одржан је јуче у Лозници, а разговарано је о многим темама од откупа земљишта до утицаја пројекта на животну средину, саопштено је данас из компаније РиоТинто.


Ово је још један модел који компанија планира да примени у оквиру свог транспарентног приступа релизацији пројекта, а све у циљу што боље информисаности локалног становништа, али и бољег разумевања од стране компаније онога што грађане Лознице и околине брине, наводи се у саопштењу.  Како је објашњено, циљ радне групе јесте пружање адекватних информација у вези са реализацијом пројекта ‘’Јадар”, односно циљ је да компанија на што бољи начин одговори на питања заинтересованих грађана, а она ће се састајати бар једном месечно. У саопштењу се прецизира да су учесници састанка разговарали о темама које највише интересују грађане, откупу земљишта – шта власници земљишта и покретне и непокретне имовине могу очекивати од компаније, шта подразумева програм подршке за домаћинства која се селе, затим о утицају пројекта на животну средину, односно шта компанија ради како би заштитила животну средину, утицај на реке, пољопривредно земљиште, ваздух, као и о депонији, односно начину одлагања и локацији депоније, али И свим другим важним питањима и аспектима пројекта ‘’Јадар“. Разговарало се и о значају пројекта ‘’Јадар’’ за Лозницу и околину, али и за целу Србију.


– Сарадња са свим заинтересованим странама је од кључне важности за даљи развој пројекта. Само кроз отворен однос и међусобну сарадњу овај пројекат може да се развија на начин који ће донети добробит свима. Управо зато што верујемо у партнерски однос са локалном заједницом, одржан је овај састанак. До сада смо организовали мноштво састанака са грађанима Лознице и околине, али ово је први у низу оваквог типа –  истакла је Весна Продановић, директорка компаније Rio Sava Exploration у Србији, која је, како стоји у саопштењу, додала да ће компанија и ‘’у будућности наставити транспарентно да комуницира и то још интензивније и да ће њени представници наставити да буду доступни да одговоре на сва питања које локална заједница поставља’’.

У саопштењу се подсећа да је компанија Rio Sava Exploration од 2019. године организовала 19 дана ‘’Отворених врата“ на тему животне средине, квалитета вода, ваздуха, утицаја буке, биодиверзитета, просторног плана, културне баштине и правно-имовинских односа, а до сада их је посетило око 450 грађана. На крају саопштења  представници компаније су истакли да сви који желе да добију детаљније информације о пројекту могу то да ураде у инфо-центрима компаније у Лозници и на Брезјаку.

Иначе, наредни дан ‘’Отворених врата’’ на тему ‘’Поступак израде и усвајања Студија процене утицаја на животну средину пројекта „Јадар“ и учешће јавности“ заказан је за четвртак, 4. фебруара, од 10 до 12 часова у Инфо-центру у Лозници, у  Гимназијској 4, и од 13 до 15 часова у Инфо-центру на Брезјаку у Улици Стевана Синђелића број 9. На сва питања грађана одговараће професор др Александар Јововић са Машинског факултета Универзитета у Београду, као и стручњаци из компаније Rio Sava Exploration.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Лош почетак фебруара

ПОКЛОН ЗА КУД „КАРАЏИЋ“ – Нове ношње за фолклорни ансамбл

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )