ИЗМЕЊЕН СПОРНИ ПРАВИЛНИК – Отклоњене нелогичности

ИЗМЕЊЕН СПОРНИ ПРАВИЛНИК – Отклоњене нелогичности

Власници возила са нечитљивим бројевима мотора или шасије коначно могу да одахну. Од 30. јануара ступиле су на снагу измене и допуне Правилника о утискивању идентификационих ознака који је прописивао испоставило се нелогично правило, да укуцана ознака на мотор или шасију мора да буде дебљине од минимум милиметар. Читав поступак власнике ће коштати око 13 хиљада динара. У Лозници тај посао обављају само у Техничком сервису ДИС-ауто Лозница


После годину и по од доношења Правилника о утискивању идентификационих ознака, на инсистирање стручне јавности и хиљаде власника возила,  исправљено је  нелогично правило због којег многи нису могли да региструју своје аутомобиле. Наиме, првобитним правилником било је прописано да код возила са нечитљивим идентификационим ознакама на мотору или шасији, укуцана ознака мора да буде минималне дебљине од једног милиметра. Међутим, показало се да то није могуће применити на великом броју аутомобила који имају танке  лимове. Из тог разлога, они нису ни могли бити регистровани, иако су били технички исправни. Изменама и допунама правилника који је ступио на снагу у суботу 30. јануара, више не важи правило да укуцана ознака мора да буде дебљине једног милиметра па су многи одахнули. Новим правилником је такође, прописано да поред лиценцираних сервиса који раде техничке прегледе, утискивање бројева могу обављати и овлашћени сервисери одређених произвођача возила.

Једини сервис у Лозници у којем утискују идентификационе ознаке је сервис техничких прегледа  ДИС-ауто Лозница. Саша Драгићевић, власник сервиса, каже да су се тога прихватили да би заокружили и употпунили цео посао који обављају. Опрема је, како каже, скупа, ласер за утискивање кошта више од десет хиљада евра, а за тај посао треба ангажовати и радника који ће само тиме да се бави.


– Изменом правилника омогућен је лакши увоз старијих возила, олакшано је људима да добију број мотора који недостаје на возилу. Такође, има старијих возила, рецимо, марке фијат и опел, код којих број мотора иструли, а сада са овом изменом, власници то возило могу да региструју – каже Драгићевић.

Процедура је таква да се најпре ради технички преглед на којем се утврђује да је број или идентификациона ознака нечитљива. Власник возила затим, одлази у полицију по потврду о урађеном форензичком прегледу на основу које се у овлашћеном сервису утискује ознака. Укуцавање броја на мотору се ради ручно, а број на шасији се утискује ласерски. Када се све то сабере, за цео поступак власник возила у Лозници мораће да одвоји од десет до тринаест хиљада динара. Утискивање ознаке у ДИС-у је пет хиљада динара док је рецимо, у Ваљеву десет хиљада динара.

Иначе, Србија је једна од ретких земаља у којима се број мотора још увек сматра важним податком и уписује у саобраћајну дозволу.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

САСТАНАК У ЛОЗНИЦИ – О ‘’Јадру’’ са грађанима

ЗАВРШЕНИ КОНКУРСИ ЗА УРЕЂЕЊЕ ЗГРАДА – Потисани први уговори, радови чим отопли

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )