НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – Боље спречити него лечити

НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – Боље спречити него лечити

По броју оболевања и умирања од рака грлића материце Србија се налази на високом петом месту у Европи. Сваке године региструје се око 1.200 новооболелих жена, а премине више од 450. У току прошле године у Лозници је регистровано 19 новооболелих од рака грлића материце

Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материце – гласи слоган 15. Европске недеље превенције рака грлића материце која је обележена протекле недеље у циљу подизања свести о овој болести и начинима превенције. Због епидемије коронавируса, све активности поводом обележавања “Недеље” организоване су на интернету. Светска здравствена организација као најважније кораке превенције и контроле рака грлића материце у циљу елиминације ове болести препоручује најпре вакцинацију против хуманог папилома вируса, скрининг, односно рано откривање и лечење свих промена у ткиву, као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести. Под палијативним збрињавањем се подразумева контрола симптома, психолошка и социјална подршка оболелима. Раном откривању и успешном лечењу болести у великој мери могу допринети редовни систематски прегледи код лекара.


У Служби гинекологије лозничког Дома здравља, свим пацијенткињама се поред Папаниколау теста, по потреби ради и колпоскопија. Ови прегледи, ако се раде заједно, стопостотно су тачни.

Иако лекари стално истичу да се већина случајева оболевања од овог карцинома могла спречити да је откривена у раној фази и да се на време приступило лечењу, подаци о броју оболелих показују да упозорења још увек нису уродила плодом. Према подацима Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, у нашој земљи се у просеку сваке године региструје око 1.200 новооболелих жена од  карцинома грлића материце, а више од 450 премине. У Лозници је у току прошле године регистровано 19 новооболелих од рака грлића материце. Због овог озбиљног здравственог проблема у нашој земљи је последњих година уведен организовани скрининг за ову врсту рака.

На основу процена Међународне агенције за истраживање, Србија се налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања у Европи. Од рака грлића материце, наша земља је на петом месту, после Летоније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. И по броју умирања од ове болести смо, такође, на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РУКОМЕТ – У хали „Лагатор“ одржан турнир

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО: У ЈАДРАНСКОЈ ЛЕШНИЦИ КАНАЛ ПРЕТРПАН СМЕЋЕМ – Повремено чишћење не решава трајно проблем

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )