У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Почела обука радника у новом погону

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – Почела обука радника у новом погону

За првих стотину радника, који би посао требало да нађу у турској компанији „Мајденим тексил“, чији се први производни погон отвара у Малом Зворнику, у току је обука, а план инвеститора је да у будућности има укупно 300 запослених. Председник општине Зоран Јевтић каже да је ово један од најзначајнијих тренутака после скоро пола века и да долазак стране компаније охрабрује и ствара наду да ће се Мали Зворник у блиској будућности из неразвијене поново вратити у групу средње развијених општина у Србији.


У прилог тој нади иде и податак да је међу радницима који су на обуци просек година старости 39, што значи да су углавном млади људи заинтересовани за посао, али и да остану у овом крају. Пре два дана у посети нам је био Зоран Мартиновић, генерални директор Националне службе запошљавања, која је са девет милиона динара подржала обуку за будуће кројаче и шиваче. Држава је из свог буџета уложила око 90 милиона динара у реконструкцију производне хале у којој се тренутно спроводи обука за стотину радника, међу којима је највише жена – каже Јевтић и додаје да обука траје два месеца, односно до краја фебруара.

По завршетку програма обуке, послодавац је у обавези да у радном односу задржи барем педесет одсто од овог броја, а остатак до сто радника попуни из својих капацитета с обзиром на то да обуку и спроводе радници ове компаније. Јевтић подсећа да се званичан почетак производње очекује у марту.

– Инвеститор до краја године планира да запосли сто људи и зато сви имамо велика очекивања, то нас оснажује и даје нову енергију да напредујемо, да општина оживи и у догледно време се врати међу средње развијене. Компанија „Мајденим текстил“ планира да прошири своје капацитете у наредне две године и да запосли још 200 радника, али и то све зависи од деље епидемиолошке ситуације јер многи погони у Европи и свету стоје. Надамо се да ће све ићи у позитивном смеру и наши планови и жеље бити остварени – поручује председник општине.

Према евиденцији Националне службе за запошљавање, посао у Малом Зворнику тренутно чека више од 1.600 људи, од чега 70 одсто чине жене.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Коцељева без новозаражених

СРБИ У МОСКВИ – Обележили Савиндан

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )