ИНИЦИЈАТИВА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА – Ко ради са децом мора бити под сталним надзором

ИНИЦИЈАТИВА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА – Ко ради са децом мора бити под сталним надзором

– Не бих желео да се случај грађанки које већ неколико дана пријављују сексуално злостављање заборави када престане да буде медијски интересантан и да се поново појави нешто слично у краћем или дужем временском интервал, а да се проблем суштински не реши. А извесно је да ово није једини такав случај – наводи Зоран Пашалић, заштитник грађана, у саопштењу које је достављено свим медијима. Повод за саопштење је иницијатива заштитника која би требала  да омогући да се утврди да ли физичка и правна лица која намеравају да се баве образовањем и васпитањем, деце испуњавају услове који важе за друге образовно-васпитне институције у кадровском, техничком и педагошком смислу.


Пашалић истиче, да је потребно да се ситем уреди тако да онемогући да особе које раде са децом, без обзира на то какву врсту едукације обављају, буду без надзора оних који по закону морају да воде бригу о деци и да проверавају шта те особе и на који начин раде.

– У питању је врло осетљива област која не би требало да оставља могућност за паушалне и емотивне оцене. Треба оснажити жртве да се обрате одговарајућим институцијама које треба да испитају њихове наводе, међу којима је и институција Заштитника грађана која је увек пружала заштиту свим угроженим појединцима и групама – изјавио је Пашалић.

Како се наводи у саопштењу, то је веома обиман и захтеван посао, али је то једини начин да се цео систем образовања заштити. Подаци Заштитника грађана на основу притужби и информација из медија, показују да је та појава најзаступљенија у области образовања и запошљавања.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТОПЛО УЗ КИШУ – Ноћас суснежица и снег

У КРУПЊУ РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИЈЕ – Ученицима 60 стипендија

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )