ОПШТИНА ЉУБОВИЈА – Нова радна места приоритет

ОПШТИНА ЉУБОВИЈА – Нова радна места приоритет

У Љубовији су планирали да у овој години отворе нова радна места, градиће кадровске и социјалне станове, а у плану је изградња градских базена и нове спортске дворане

Председник Општине Љубовија Милан Јовановић каже да је прошлу годину, као и у целој Србији, обележила пандемија коронавируса, али и истиче да је ова општина имала срећу и у првом таласу епидемије била је поштеђена.


– Није било много заражених на нашем подручју и чини ми се да су тада многи “открили” све лепоте које има Љубовија, од планине Бобије до реке Дрине. Азбуковица је у туристичком смислу просто експлодирала. Од почетка маја па до краја септембра сви смештајни капацитети били су попуњени тако да су и наши грађани успели нешто и да зараде. Солидне су биле и цене малине и купине тако да су узгајивачи добро прошли. Може се рећи да у првом делу године нисмо осетили неке економске последице пандемије. Нажалост, у јуну су се десиле разорне поплаве и тада смо имали огромну штету што нас је успорило много више него корона – подсећа Јовановић.

Председник Општине Љубовија каже да је велики број путева тада оштећен, мост на ушћу реке Љубовиђе био је срушен, тако да је саобраћај у већем делу општине био отежан двадесетак дана док нису успели да санирају последице тако да могу колико-толико нормално да функционишу. Истиче да су уз помоћ државе и сопственим средствима успели да добрим делом отклоне последице и живот врате у нормалу.

– С почетком јесени имали смо много више проблема са коронавирусом. Људи су се опустили, било је одлазака на славља, нису се поштовале мере тако да смо морали у три наврата да уводимо ванредну ситуацију. Упркос пандемији, било је радова на капиталним инвестицијама. Изградили смо нови мост на Љубовиђи вредан 600.000 евра, реконструисали смо стару основну школу и у тај посао уложено је 40 милиона динара, реконструисали смо још неколико школа по селима, урадили смо модерно игралиште у старој основној школи и на то смо поносни, а санирали смо и 25 километара путева – истиче он.


Јовановић наглашава да је буџет за ову годину плански урађен и да је предвиђено неколико веома битних ставки.

– На првом месту је отварање нове фабрике како бисмо запослили наше суграђане. У току су разговори са инвеститором из Русије и веома смо близу постизања договора. У буџету смо предвидели средства за реализацију овог посла. Инвеститор би требало да у старту запосли 50-60 радника, а за две године фирма би требало да има стотину запослених, што је за Љубовију значајна бројка. Имамо велики проблем са недостатком лекара, професора математике, физике па смо због тога одлучили да уђемо у процедуру прибављања потребне документације за једну зграду која је већ двадесет година празна како би у потпуности прешла у наше власништво, а циљ је да ту урадимо кадровске станове како бисмо привукли недостајуће кадрове. Намеравамо да кадровске станове дамо на коришћење лекарима и професорима све док раде у нашој средини и надамо се да ћемо на тај начин успети да их привучемо – каже он и додаје да су планирали и изградњу петнаест социјалних станова.

У буџету су планирана и средства за изградњу градских базена, као и за откуп земљишта где би се градио ауто-камп, а све у циљу да се подстакне развој туризма у овом крају.


Ускоро би требало да буде расписана и јавна набавка за неопходну документацију за изградњу спортске хале.

– Имамо клубове који се такмиче у озбиљним лигама, али не могу да остваре своје амбиције због тога што постојеђа хала Средње школе не испуњава потребне стандарде. Имамо обећања од државе да ћемо добити средства за изградњу нове функционалне хале. У плану је изградња топлане на сечку (отпадно дрво) и тај посао би требало да реализујемо уз помоћ Канцеларије за јавна улагања. Надам се да ћемо у току ове године успети да прибавимо потребну документацију. Наставићемо и са асфалтирањем путева и за ту намену предвидели смо 20 милиона динара што за нашу општину није мало – истиче Јовановић.

Председник Општине Љубовија на крају поручује да ће кредит од 80 милиона динара који је локална самоуправа узела почетком прошле године, врло брзо бити враћен. Ребалансом буџета који је био крајем децембра враћено је више од 45 милиона, а остатак ће бити  ускоро отплаћен.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДОМ ЗДРАВЉА – Настављена вакцинација здравствених радника

У ЉУБОВИЈИ – Подељена дечја ауто-седишта

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )