ИВАН ИСАИЛОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КРУПАЊ – Морамо сачувати наша села

ИВАН ИСАИЛОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КРУПАЊ – Морамо сачувати наша села

У Крупњу ће у овој години посебну пажњу посветити реализацији пројеката који за циљ имају стварање услова за останак младих на селу. Прошлу годину треба што пре заборавити и пожелети да се више никад не понови, сматра Иван Исаиловић, председник Општине Крупањ.


– Дај боже да ова пошаст што пре прође да можемо да се вратимо нормалним активностима. Бавили смо се спасавањем људских живота, спречавањем ширења вируса тако да прошлу годину у том смислу треба што пре заборавити. Имали смо потешкоћа са остварењем буџета као и друге локалне самоуправе, али нисмо осетили велику разлику у односу на 2019. годину због тога што је наплата пореза била пристојна. Наплата пореза на зараде била је чак и на вишем нивоу јер смо протеклих година, па и у прошлој, субвенционисали отварање нових радних места у нашој општини. Догодиле су се и неке лепе ствари у прошлој години. Улагали смо у спортску и туристичку инфраструктуру. Недавно је завршена изградња фудбалског терена са вештачком травом и очекујемо долазак великог броја спортских екипа на припреме. Асфалтирали смо и 45 километара путева, што је много више него што је то ранијих година био случај – каже Исаиловић.

Заустављање миграторних процеса Исаиловић најављује као најважнији задатак у овој, али и наредним годинама.

– Одлазак људи са села, посебно младих, све је присутнији у мањим местима у Србији, па и код нас. Због тога ћемо се у наредном периоду базирати на изградњу путева, даваћемо субвенције пољопривредним газдинствима, трудићемо се да омогућимо да млађи чланови тих породица остану на својим огњиштима тако што ћемо кроз низ пројеката које планирамо настојати да их анимирамо да њиховио пословање буде модерно, а не само традиционално, као што је то био случај до сада. Ту, пре свега, мислим на сеоска газдинства која се одлуче за бављење сеоским туризмом. Општина ће сваки лежај, ако власници смештајних капацитета потпишу уговор на пет година, субвенционисати са 100.000 динара. Ту су и бројне пешачке, бициклистичке, гљиварске, ловачке стазе које смо урадили и које би требало да привуку већи број туриста. Планирали смо и друге мере које би требало да допринесу да грађани у наше 23 сеоске месне заједнице остану на својим огњиштима – поручује он.


У Крупњу ће на пролеће почети градња приватног хотела, а локална самоуправа планира да реновира два објекта – Дом задругара уБелој Цркви и објекат у спомен-комплексу “Столице” чиме ће значајно бити повећани смештајни капацитети.

– Планирамо да уложимо много у изградњу туристичке инфраструктуре што би требало да допринесе доласку већег броја туриста у наш крај, али и омогући повратак наших грађана који су се одселили у друге средине. Важно је да се људи враћају и да се деца рађају, да имамо за кога да се боримо, да имамо за кога да градимо путеве. Важно је да се посветимо очувању наших села – наглашава председник Општине Крупањ.

Исаиловић истиче да ће наставити да субвенционишу отварање нових радних места. Желе да фирмама које већ послују у Крупњу помогну да повећају своје капацитете, док новим инвеститорима намеравају да понуде што боље услове.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЖУТИ АЛАРМ – Још данас у минусу

У ЛОЗНИЦИ – Грађевинска дозвола за атлетску стазу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )