НАШИ СМО – Сиво-жуто

НАШИ СМО – Сиво-жуто

Док се изљубисмо за Нову годину, пожелесмо једни другима све најбоље, поједосмо печење за Божић, дочекасмо и Српску нову годину, као дланом од длан пролете пола јануара и ми озбиљно загазисмо у 2021, од које сви очекујемо нешто лепше него што нам је претходна сервирала. Не сумњам да смо сви и у ноћи кад је стигла 2020. пожелели слично, али, ко би се надао, ко би сањао у шта ће се претворити тих 12 месеци. Кажу неки да у ретровизор треба гледати само када си за воланом, али, чини се, тешко је одупрети се нагону да гледаш уназад, да прелиставаш по сећањима и копаш по прохујалим данима.


Сумњам да је ико помислио 1. јануара да ће и ову годину провести у мрачењу, бризи, страховима, паници и да је већина сама себи рекла – не окрећи се, сине, али реалност прави своја сценарија и ми се уклапамо у њих, смехом или сузама, свеједно, свакако одлучни да останемо на тој сцени. Зато, без обзира на жанр овог филма у којем смо се нашли заједно са остатком планете, дозу оптимистичних нада не би требало смањивати. Ето, неки су с радошћу дочекали вакцину која ће спасти популацију од ковида-19, баш, онако, оптимистички, али има и оних других. Свако има право на своје мишљење, то стоји, мада велики део струке сматра да се светлост у мрклом мраку ипак пробила, макар и танушним зраком.

Било би лепо ову годину обојити неким лепим бојама, ето, на једном модном порталу прочитах како су за 2021. годину изабране две боје које ће нам донети оптимизам и сигурност – “ултимативна сива” и “осветљавајућа жута”. Иначе, боја године пажљиво се бира проучавањем разних сфера живота, од поп културе, моде, али и под утицајем дешавања која погађају целу планету, као што је актуелна пандемија. Зато нам у новој години и требају управо ове две изабране боје које симболизују оптимизам и сигурност. Како пише на том порталу, нијанса сиве “Ultimate Gray” има умирујући ефекат и доноси сигурност, стабилност и издржљивост, подсећа на бетонске темеље и мирне шљунковите плаже, док интензивна “Illuminating” жута призива Сунце, добро расположење, оптимизам и позитивну енергију. У пару оне носе поруку “снаге и наде која истрајава и уздиже”, јер управо су јединство и солидарност оно што ће нам бити потребно у 2021. “То је комбинација која нам може помоћи да се вратимо у живот после свега и поново почнемо да радимо, градимо и иновирамо, као и да осећамо да ће ствари бити светлије јер је то есенција људског духа”, наводе на том порталу.

Колумниста Њујорк тајмса и двоструки добитник Пулицерове награде Николас Кристоф сваке је године, крајем децембра, писао текст који је личио на онај од лане. У њему је наводио да док многи мисле да је све отишло дођавола, да брину због климатских промена или наговештаја нуклеарног сукоба, као и лажних вести које су “неповратно измениле планету”, треба на живот посматрати ведрије и не дозволити да депресија превлада јер је баш та година на измаку била “најбоља у историји човечанства”. Он би уз то понудио и доказе, указао на то да се медији и хуманитарци углавном баве лошим вестима, толико да јавност некад може да створи слику како све иде у погрешном смеру, али да све то није истина јер, како је писао “сиромашних је колико прошле године, све мање, образованих све више, људски век све дужи, здравље све боље, солидарност све распрострањенија, млади људи који се баве активизмом све гласнији”. До краја текста би, свакако, читаоца убедио у то што пише. Међутим, ове године, чак ни Кристоф није имао снаге да напише тај текст. Прошла година није била најбоља “у историји човечанства”, мада, можда није била ни најгора. Да бисмо то утврдили, морамо дочекати 31. децембар. Надајмо се да ће и овај пут важити неписано правило да после кишног долази сунчан дан и да после болних недаћа мора доћи период среће. Резимираћемо то за 12 месеци, само да смо живо и здраво.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Била, не поновила се

НАШИ СМО – Разлог

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )