У ФЕБРУАРУ – Конкурс за градске награде

У ФЕБРУАРУ – Конкурс за градске награде

Градско веће донело је одлуку о расписивању јавног позива за доделу градске награде најбољим ученицима и студентима у 2021. години. Конкурс ће бити отворен од првог фебруара до краја тог месеца, а сви заинтересовани могу се јавити у Одељење за друштвене делатности где могу сазнати неопходне детаље.


Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, за студенте је потребно да су држављани Србије, да имају пребивалиште на територији Лознице најмање три године пре пријављивања на конкурс, иду на државни факултет, имају просек оцена  најмање 9, нису у току студија губили годину и да нису апсолвенти.  За ученике, основце и средњошколце, важе слични услови, али је њима неопходно да су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима која су у календару Министарства просвете.

– У 2019. имали смо 148 корисника градске награде, 101 студента и 47 ученика, а прошле године било их је 143 укупно, 95 студената и 48 ученика. Ове године очекујемо да број студената остане исти, али када су у питању ученици, ту ће бити промене зато што их је у 2020. епидемиолошка ситуација са коронавирусом ускратила за учешће на републичким и међународним такмичењима. Одлука се разликује од досадашњих зато што од ове године студенти Роми који су социјално угрожени могу конкурисати за овај вид подршке. Одељењу за друштвене делатности јављали су се студенти Роми, али је и Центар за социјални рад који је препознао да је прва година студија најкритичнија и да је то период када би град требао да подржи ове студенте – каже Глишић Матићева.

Услови за припаднике ромске националне мањине су да су уписали државни факултет,  имају пребавилиште на територији Лознице најмање три године, да су на буџету, осим на првој години студија где могу бити на самофинансирању, а за касније године студија да нису поновили ниједну годину као и мишљење Центра за социјални рад који је проценио да је студенту неопходна ова врста подршке. Ову годишњу награду моћи ће да добију само студенти који имају потврду Националног савета Рома да су припадници ромске националне мањине. Лозница тренутно има само два Рома који су се уписали на факултет, испуњавају све услове конкурса и за њих је градској управи Центар за социјални рад  потврдио да им је потребна оваква подршка. Иначе, у градском буџету је као и претходних година за годишње награде предвиђено 14,7 милиона динара, ђацима по 5.000, а студентима 10.000 динара месечно.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Пораст броја новозаражених

ДРАГОСЛАВ ВУЈИЋ И ЊЕГОВИ ПРОНАЛАСЦИ – Идеје долазе саме

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )