КЈП ‘’НАШ ДОМ’’  – Почиње масовна стерилизација паса

КЈП ‘’НАШ ДОМ’’  – Почиње масовна стерилизација паса

Зоохигијенска служба КЈП ‘’Наш дом’’, уз подршку локалне самоуправе, почиње пројекат масовне стерилизације/кастрације паса на територији Лознице, најавио је данас директор предузећа Јанко Алексић.  Према његовим речима, овакву акцију иницирао је градоначелник, а у градском буџету је за њу превиђено око пет милиона динара.


– Овим пројектом настојимо да решимо проблем напуштених паса, а осим њихове стерилизације и кастрације њоме ће бити обухваћени и власнички пси. Заинтересовани грађани могу да нам се јаве и, уколико овај пројекат наиђе на одговарајућу подршку, можемо знатно поправити ситуацију, а истовремено смањити трошкове града по основу исплаћених накнада за уједе паса и њихових напада на домаће животиње – казао је Алексић.

Ветеринар др Драган Спасојевић каже да се овим пројектом ради на решавању проблема невласничких паса који су присутни на улицама, а подсећа и да се Зоохигијенска служба и до сада бавила стерилизацијом женки и кастрацијом мужјака. Новост је да ће обим посла бити доста већи.

– Акцију смо проширили на власничке псе тако да ће свако ко има пса моћи да га стерилише, односно кастрира, што из неких разлога до сада није учинио. Новост је да ћемо бити први у Србији који ће применити овакав пројекат, а он ће омогућити и пуну примену програма ”Ухвати, стерилиши и врати”, онога што је до сада делимично примењивано и код нас и у другим градовима. Део напуштених паса ћемо враћати на локацију за коју се процени да је то могуће и временом ћемо имати смањен њихов број на улици. Позивамо све власнике паса да се јаве. Све је бесплатно, преоперативни период када ће се радити тријажа животиња које могу ући у овај програм, постоперативна нега паса, вакцинација и давање пасоша. Већ има интересовања, пријављивање креће од сутра, од првог фебруара очекујемо да кренемо са хируршким процедурама. У оквиру амбуланте смо организовали јединицу интезивне неге тако да ће све бити рађено како струка налаже – каже др Спасојевић који објашњава да су  99 одсто паса које служба ‘’Нашег дома’’ ухвати на улици и збрине власнички пси.


Он објашњава да улични пас, односно луталица никада неће ујести некога на улици јер ти пси имају стратегију прикрадања за узимање хране, или су веома умиљати, већ да, по правилу, нападају власнички пси. Највећи проблем је што су они необележени тако да ће ова мера помоћи да се спречи њихова нежељена репродукција.

– Циљ нам је да што више паса прође овај програм, а процена је да ће месечно максимални капацитет бити од 80 до 90 паса. Све то ће зависити од динамике и одзива власника. Амбуланта је опремљена, има јединицу интезивне неге после оперативних  захвата, а невласнички пси ће  један до три дана бити под потпуним медицинским надзором, у зависности од њиховог стања.  Власнички пси ће бити на интезивној нези или ће одмах бити враћени власнику – објашњава он.

Лозница већ годинама има азил за напуштене животиње  у коме су, каже др Спасојевић, урађене нове хранилице од нерђајућег материјала које омогућавају храњење паса без отварања боксева, постављена је нова ограда, а бројне активности на уређењу тог места планиране су на пролеће. Тренутно је у азилу 150 паса тако да није попуњен. Иначе, процена је да се у Лозници и Бањи Ковиљачи на улици налази око 350 напуштених паса,кажу у ‘’Нашем дому’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКО ВЕЋЕ – Одлуке о конкурсном суфинансирању

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА ”БАЊА КОВИЉАЧА” – Излазак из ковид система

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )