ПЛАН УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – У Лозници три нова образовна профила?

ПЛАН УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – У Лозници три нова образовна профила?

На данашњем састанку директора четири лозничке средње школе, представника Регионалне привредне коморе, лозничке филијале Националне службе за запошљавање и Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника, утврђен је план уписа у средње школе за наредну школску годину. Према речима Ђокића, планирано је да у четири лозничке средње школе буде  места за 900 ђака.


– Проблем је што ове године у Лозници основну школу завршава 726 ученика, што значи да сва места неће бити ни попуњена. Међутим, простора има и за ученике из Малог Зворника, Крупња, Љубовије и Републике Српске – рекао је Ђокић.

Према плану уписа, у Гимназију „Вук Караџић“ моћи ће да се упише, како је рекао, око 200 ученика на три смера, друштвено-језички, природно-математички и рачунарски. У Техничкој школи планирано је 240 места и то по 90 у подручју рада машинства и обрада метала и електротехнике и 60 места у подручју рада грађевинарство и геодезија. У Средњој школи „Свети Сава“ планирано је да се упише 210 ученика и то два одељења у области хемије, неметала и графичарства, три одељења у области здравства и по једно одељење у областима пољопривреда и прерада хране и личне услуге.

– За потребе компаније „Минт“ у ове две школе планирали смо нове образовне профиле. У Техничкој школи занимање техничар за компјутерско конструисање и нумеричко управљање машинама, а у Средњој школи „Свети Сава“ оператер у прехрамбеној индустрији. Такође у овој школи планирано је и ново занимање – медицинска сестра васпитач, с обзиром на то да на евиденцији НСЗ немамо овај профил, а исказана је потреба за њим – рекао је Ђокић.


У Средњој економској школи планирано је да се упише 250 ученика и то по четири одељења на смеровима економија, право и администрација и трговина и угоститељство и једно одељење за занимање сервир за десеторо ученика, предвиђено за децу са сметњама у развоју.

План уписа ученика за школску 2021/22. годину биће упућен Министарству просвете, науке и технолошког развоја и, уколико добије зелено светло, примењиваће се у јуну када почне упис у први разред средњих  школа.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТРОЈКАМА ИЗ ЈЕЛАВА – Стигла помоћ Срба из Канаде

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Више од 15 хиљада заражених од почетка епидемије

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )