АУТО-ЛИТИЈА ПРОТИВ РУДНИКА – Не дају земљу и реке

АУТО-ЛИТИЈА ПРОТИВ РУДНИКА – Не дају земљу и реке

У организацији удружења грађана ‘’Не дамо Јадар’’ и ‘’Заштитимо Јадар и Рађевину’’ данас је одржана ауто-литија од центра Брезјака преко Драгинца, Великог Села, Брњца, Брадића,  Руњана, Липнице, Козјака, Липничког Шора, до Лознице из које је настављена до Крупња. Према речима организатора, у ауто-литији је било више од 150 аутомобила, а када су дошли у Лозницу, најпре су се окупили испред зграде градске управе где је Марија Алимпић, из удружења ‘’Заштитимо Јадар и Рађевину’’, поручила да је ‘’неколико стотина мештана Јадра и Рађевине’’ дошло да још једном каже да не желе рудник литијума, као ни тоне сумпорне киселине у рекама, нити да се ‘’Рио Тинту’’  дозволи ‘’да уништи нашу земљу’’.


– Нећемо да вам дозволимо да у наше име доносите погрешне одлуке, нећемо вам дозволити да уништите животе 20.000 пољопривредника, нећемо да дамо ни метар земље  наше деце, не дамо ни кап воде, не дамо Јадар и Дрину. Тражимо од Владе Србије и локалне самоуправе Града Лознице да пониште све до сада незаконито донете просторне планове и незаконито издате дозволе ‘’Рио Тинту’’. Почните да радите за народ који вас је ту изабрао, то је ваш посао. Наша будућност је пољопривреда, мед, малине, кукуруз, шљиве. Нећемо рудник литијума, хоћемо да сами доносимо одлуке. Нисте нас питали, а наше је право да кажемо не погрешним одлукама. Очекујемо од градоначелника и Града Лознице да ураде оно што им је дужност, да стану уз свој народ и испрате ‘’Рио Тинто’’ са ових простора. Очекујемо од грађана Лознице да подрже своје суграђане и устану за будућност своје деце. Загадиће целу Лозницу која је на мање од десет километара ваздушне линије од планираног рудника. Не руднику литијума, да животу – казала је она у обраћању испред градске управе.

Она је запитала Лозничане шта ће пити кад сав отров стигне у Дрину, шта ће њихова деца дисати и јести. Колона је затим продужила до просторија ‘’Рио Тинта’’ у Гимназијској где се обратио Златко Кокановић из Горњих Недељица. Он је казао да је протест уперен против рудника компаније ‘’Рио Тинто’’ са циљем да се подигне еколошка свест грађана Лознице и шире.

– Имали смо у не тако давној прошлости ‘’Вискозу’’ и ЦС2, Зајачу где је остало олово, Столице где је био антимон, да ли нам је сад потребна нова пропаст? Да нам дође литијум у реке и ваздух, а природа, вода и ваздух су нам богом дани и не може нам их нико узети – казао је он, а онда је аутолитија центром града продужила ка Крупњу.

Учесници су носили државне заставе као и оне на којима је писало ‘’Народ Јадра и Рађевине је против рудника литијума’’, ‘’Ово је наша земља’’, ‘’Не – рудник’’. Скуп који је прошао мирно обезбеђивала је полиција.


Подсетимо, први простест против отварања рудника јадарита одржан је почетком октобра прошле године испред просторија ‘’Рио Тинта’’ у Лозници, а крајем истог месеца је протестом на Брезјаку настављено исказивање незадовољства против најављене екплоатације новог минерала јадарита из којег треба да се добија пре свега литијум.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ПРВУ БЕБУ – Поклони од Града Лознице

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Двеста корона позитивних у новој години

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )