ТУЖНА ВЕСТ – Преминуо Светомир Тешмановић

ТУЖНА ВЕСТ – Преминуо Светомир Тешмановић

Светомир Тешмановић, књижевни стваралац, новинар и музичар, преминуо је првог јануара у Лозници у 79. години. Више деценија веран КУД „Караџић“, радио је у драмској, музичкој, ликовној и песничкој секцији, а био је и дугогодишњи контрабасиста у оркестру „Вожд“.

Тешмановић је рођен 1942. године у Лозници где је завршио гимназију. У Београду је студирао књижевност, а на Институту за новинарство завршио је школу за техничког уредника. Дуго је био за катедром и предавао руски језик, а 1970. је постао новинар у „Вискози“ где је остао до пензије. Светомир је један од оснивача књижевног клуба „Караџић“, писао је за децу и одрасле. Овај уметник, боем и композитор, био је и чувар мира под заставом Уједињених нација на Синају, а за одлично војничко држање добио је и одликовање.

Био је члан Удружења књижевника Србије и неколико књижевних друштава, а почасно чланство добио је од књижевног клуба „Глас корена“ из Ниша. Аутор је књига песама за децу „Бајка за Бојану“ и „Слово о светом Сави“, написао је драму „После три године“ и збирку песама „Небески град“, коју је објавио 2008. године. Написао је музику и текст за песму „Лозничанка“, једну од најлепших композиција посвећених граду у којем је живео и стварао.

Светомир Тешмановић биће сахрањен сутра (4. јануара) на градском гробљу у 14 сати.

С. П.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )