ПЛАНОВИ ЈКП “ПАРКИНГ-СЕРВИС”  – “Око соколово” за контролу паркирања

ПЛАНОВИ ЈКП “ПАРКИНГ-СЕРВИС”  – “Око соколово” за контролу паркирања

Лозница ће међу првим градовима у Србији догодине набавити специјално возило за контролу непрописно паркираних возила са системом за вишеугаоно снимање, тзв. “око соколово”. Планирано је и увођење временски ограниченог паркирања у црвеној зони


Пословање без губитака, без кредитне задужености и без субвенција из градске касе, омогућиле су ЈКП “Паркинг-сервис” да за 2021. годину планира приходе веће за 4,3 милиона динара у односу на планиране за 2020. годину и износе 31,87 милиона динара. Планирани је добитак од 2,77 милиона динара. Како је на последњој седници лозничког парламента рекао жељко Радовић, директор овог предузећа, то су највећи планирани приходи од оснивања овог предузећа до данас, а на то је утицала чињеница да је за последњих годину и по дана изграђено 670 нових паркинг-места у граду, односно увећан је капацитет паркирања за 70 одсто. Као упоредни податак навео је да Шабац има 1.590 паркинг-места који су у систему наплате паркирања а Лозница 1.650 и то 160 у црвеној и 1.490 у плавој зони.

– У наредне две године планирано је увођење комуналног реда у граду, боље коришћење постојећих капацитета, повећање ефективности и ефикасности система паркирања, повећање атрактивности зона са уређеним системом паркирања и паркиралишних капацитета. Зато ћемо набавити специјално возило са системом за вишеугаоно снимање тзв.  “око соколово” и увести временски ограничено паркирање у црвеној зони што би омогућило већи број паркирања у току дана – рекао је Радовић.


Предвиђена је и изградња блоковског паркинга на почетку улице Вере Благојевић, проширивање црвене зоне на улице које су сада у плавој зони. То су улице Жикице Јовановића, Владе Зечевића – блоковски део, Мике Борисављевића – поред Музеја Јадра, Саве Ковачевића, Вере Благојевић, паркинг простор у  Болничкој улици и простор код некадашње Градске кафане. Сагледава се и могућност наплате паркинга и у Бањи Ковиљачи у наредном периоду. Планирани проценат наплате од паркинга је 84 одсто.

– Да би се омогућило побољшање и динамичног и мирујућег саобраћаја у граду, планирана је набавка специјалног возила за контролу непрописно паркираних возила са системом за вишеугаоно снимање, тзв. “око соколово”, за које ће бити издвојена четири милиона динара. Оно ће омогућити бољи проток јавног саобраћаја у градским улицама, спречиће заустављање саобраћаја у градским улицама и коловозним тракама, очистиће тротоаре и друге јавне површине од непрописно паркираних возила и утицаће да се несавесни возачи преусмере и да своја возила паркирају на паркиралиштима у којима свакодневно има слободних места. То су паркиралишта у улицама Ђуре Јакшића, Бранка Радичевића, Светог Саве, Београдској, Драгољуба Поповића, Булевару Доситеја Обрадовића, Георгија Јакшића – истиче Радовић.

Набавком овог возила Лозница ће бити међу првим градовима у Србији који проблем непрописног паркирања покушавају да реше на овај начин. До сада је то учинио само Београд а за њега су, поред Лознице, како каже Радовић, заинтересовани Нови Сад и Суботица који на овај систем контроле прелазе почетком наредне године. Истиче да досадашња искуства показују да је систем постигао позитивне ефекте. Када се пређе на овај систем, морао би да се мења и досадашњи провајдер који је, такође, дао понуду па ће се на крају одлучити који је повољнији.


Упитали смо директора зашто се корисницима месечних карата  не признају недеље и празници када се паркинг не наплаћује и да ли ће се о томе повести рачуна када се пређе на нови систем наплате? Како је рекао, гледаће се да и тај проблем буде решен. Навео је и пример Шапца чији систем наплате аутоматски пребацује у наредни месец и недеље и празнике када се паркирање не наплаћује.

Иначе, “око соколово” је систем направљен у Србији и јединствен је у свету. Обавља четири функције од којих у Београду за сада раде две, наплата паркирања и наплата непрописног паркирања. Од пролећа систем ће контролисати баште кафића и рупе на путевима. “Око соколово” ће у Лозници контролистаи непрописно паркирана возила у која спадају и она на тротоарима, што ће посебно обрадовати пешаке.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПРВОГ ДАНА НОВЕ ГОДИНЕ – Запливао у Дрини као усред лета

У ЛОЗНИЦИ – Прва беба дечак

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )