У САРАЈЕВУ – Завршен пројекат „Музејске приче“

У САРАЈЕВУ – Завршен пројекат „Музејске приче“

Пројекат прекограничне сарадње „Музејске приче“, којим је увезано 11 институција из Босне и Херцеговине и Србије, завршен је, а тим поводом представници Центра за културу „Вук Караџић“ из Лознице, једног од партнера у пројекту, учествовали су на завршној конференцији која је пре два дана одржана онлајн.


Овај пројекат реализован је упркос тешким условима изазваним пандемијом вируса ковида-19, а финансијски га је подржала Европска унија као успешан модел унапређења инфраструктуре и понуде културних институција, пре свега музеја из држава регије. Реализовали су га Град Сарајево, Хисторијски музеј БиХ, Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице и Завод за заштиту споменика културе из Краљева.

Са завршне конференције поручено је да је испуњен циљ пројекта – јачање културног идентитета Србије и БиХ кроз подршку раду музеја прекограничног подручја као чувара историјског и културног наслеђа и традиције. У активностима је учествовало шест музеја у БиХ (Хисторијски музеј БиХ, Олимпијски музеј БиХ, Земаљски музеј БиХ, Музеј књижевности и позоришне умјетности БиХ, Музеј Вијећница, Музеј Сарајева) и пет музеја-институција у Србији (Центар за културу „Вук Караџић“ Лозница, Завод за заштиту споменика културе Краљево, Народни музеј Ужице, Завичајни музеј Прибој и Музеј Пријепоље).


– У оквиру пројекта реализована су гостовања изложби, али нажалост, због пандемије то није било онако како смо планирали. Гостујућа изложба нашег академског сликара Драге Симића „Лица земље лица људи“ била је прво отворена у виртуелној галерији у јуну ове године, да би потом у октобру била изложена у сарајевској галерији МАК – Музеја књижевности и позоришне умјетности БиХ . Такође, изложба о Насихи Капиџић Хаџић „Везени мост“ ауторке Тамаре Сарајлић Славнић гостовала је у новембру у Музеју језика и писма у Тршићу. У оквиру пројекта израђен је и заједнички каталог свих 11 музеја на четири језика (српском, енглеском, немачком и италијанском), који је засад доступан у електронској форми, а ускоро ће бити и у штампаном издању. Пројект „Музејске приче“ је почео у марту 2019. године и трајао је 18 месеци. Његова укупна вредност је око 460.000 евра, од чега је око 85 одсто из фонда Европске уније, а преостали део су обезбедили партнери на пројекту – подсећају из лозничког Центра за културу.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКА КОМИСИЈА ЗА СПОРТ ИЗАБРАЛА СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ – Бранкица и Драгиша најбољи у 2020.

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ, ШАБАЦ – Све мање новозаражених

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу. 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )