ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ – ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВ – Харвард превазишао сва очекивања

ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ – ДИМИТРИЈЕ ПАВЛОВ – Харвард превазишао сва очекивања

Некадашњи лознички гимназијалац, ђак генерације и освајач бројних награда на међународним такмичењима из физике Димитрије Павлов, први семестар на Харварду завршио је са највишим оценама. Због пандемије коронавирусом, наставу у другом семестру прати од куће из своје родне Лознице


Млади Лозничанин Димитрије Павлов, између осталог, остаће упамћен и по томе што је после завршене гимназије могао да се упише на три светска најпрестижнија факултета, врата су му широм отворили Харвард, Принстон и Кембриџ. Изабрао је Харвард и, каже, није се покајао.

– Мој одлазак у САД и студирање на Харварду превазишли су сва  моја очекивања. Одлично сам се уклопио како у систем предавања и учења, тако и у живот у новом окружењу. Организација студентског живота је врхунска на свим нивоима тако да нисам имао никаквих проблема с прилагођавањем. За све недоумице о избору предмета, додатног посла, права и обавеза које имају студенти и свега осталог, на располагању су ми били и професори и старији студенти, што је од велике помоћи. Упознао сам и пуно вршњака из свих крајева света – каже за ЛН Димитрије.

Од предмета је изабрао математику, физику и програмирање као и један из групе друштвених предмета, што је обавеза, јер се на овом факултету форсира свестраност. Каже да је систем образовања другачији него код нас. Због сталних обавеза у виду домаћих задатака које сваки студент мора да уради у одређеним роковима, увек су у току с материјом, односно, све време се, практично, припремају за полагање испита. Учење пред испит се своди само на понављање онога што је већ пређено.

– Да се похвалим, први семестар сам завршио са највишим оценама. Други семестар је кренуо одлично,  али је, као и свуда, све стало средином марта. Када је пандемија почела, Харвард је распустио све студенте из кампуса и сви смо отишли кућама. Иако је то била изненадна одлука, донесена готово преко ноћи, имали смо сву неопходну помоћ приликом исељавања као и плаћене трошкове лета. Кренула је онлајн настава и као и све у вези са Харвардом и она се одвија савршено, са предавањима уживо и интеракцијом међу студентима – каже Димитрије.

Напомиње да не мисли да губи пуно, када је у питању квалитет наставе. Осим групних  предавања, и даље су му доступне и личне консултације са професорима. Међутим, оно што недостаје јесу дружења и сарадња са осталим студентима, то није нешто што може да се надокнади.


– Срећом, у јануару се враћам у кампус, одобрили су присуство отприлике, половини укупног броја студената уз поштовање епидемиолошких мера. Унапред се радујем – каже нам Димитрије.

Као и раније, пожелели смо му да настави да ниже успехе.

 В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Које су “најкритичније” раскрснице у Лозници

ЗА БИЦИКЛИСТЕ И ОСТАЛЕ – Уређеном стазом до Тршића

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )