ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Које су “најкритичније” раскрснице у Лозници

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Које су “најкритичније” раскрснице у Лозници

После писања о невољама мештана Клубаца који живе у Улици Филипа Филиповића и честим саобраћајним незгодама на раскршћу које је пресеца, нашој редакцији се јавило још неколико суграђана са сличном причом и надом да ће се неко од надлежних потрудити да такво стање промени. Зато смо се распитали у полицији која су то најкритичнија места у граду, има ли “црних тачака” на које ваља обратити додатну пажњу и који су то најчешћи прекршаји због којих се дешавају незгоде. Одговор нам је стигао из Полицијске управе у Шапцу у којем се наводи да на територији коју покрива Саобраћајна полицијска испостава у Лозници најчешћи узроци саобраћајних незгода су неприлагођена брзина, неуступање првенства пролаза, небезбедно растојање или одстојање између возила, као и погрешно извођење радњи од стране возача, односно окретање, скретање, претицање и незаустављање возила испред пешачког прелаза.


– Управо неки од ових узрока утицали су и на саобраћајне незгоде које су се догодиле у најпрометнијим улицама, али и ужем центру града, као што су Булевар Доситеја  Обрадовића и Војводе Путника. Ове две улице могу се издвојити и као најугроженије у граду, с обзиром на то да је за 11 месеци ове године у Булевару Доситеја Обрадовића евидентирано девет саобраћајних незгода у којима је 15 особа лакше повређено, као и једна са материјалном штетом. Такође, у Улици војводе Путника, од почетка године, евидентирано је шест саобраћајних незгода у којима је шест особа лакше повређено, као и четири са материјалном штетом – потврдили су из ПУ Шабац.

Они наводе и то да је једна од раскрсница у самом граду, која се такође може сматрати угроженом, и раскрсница Трга Јована Цвијића, Вука Караџића и Саве Ковачевића, а најчешћи узрок саобраћајних незгода је неуступање првенства пролаза. На овој раскрсници евидентиране су три саобраћајне незгоде у којима су три особе повређене, као и две са материјалном штетом. Такође, када је реч о пружним прелазима, места на којима је било евидентираних саобраћајних незгода су Козјак, Клупци и Бања Ковиљача, односно пружни прелаз код “Вискозине” капије три.

– Иако на територији коју покрива Саобраћајна полицијска испостава у Лозници нема деоница које би се по броју и последицама саобраћајних незгода могле дефинисати као црне тачке, као најугроженији путни правац можемо издвојити и најпрометнији, а то је државни пут који пролази кроз места Лешница и Липнички Шор. Од почетка године, у Лешници је погинула једна особа, тешке телесне повреде су задобиле две, а лаке десет особа. У Липничком Шору за 11 месеци ове године, једна особа је погинула, једна тешко повређена, а 11 лакше. Ради повећања безбедности саобраћаја, на овим местима појачано је присуство саобраћајних полицајаца, а контрола је првенствено усмерена на контролу брзине кретања, која је и један од најчешћих узрока саобраћајних незгода – појашњавају у ПУ Шабац.


Они апелују на возаче да поштују ограничење брзине кретања возила, да не управљају возилом под дејством алкохола и користе сигурносни појас на начин на који је то предвидео произвођач возила, као и да не користе мобилни телефон на непрописан начин, а уједно подсећају да је у случају појаве снега, леда и поледице на коловозу, обавезно коришћење зимске опреме. Такође, апелују и на све остале учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, јер на тај начин чувају свој и животе других учесника у саобраћају.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА БИЦИКЛИСТЕ И ОСТАЛЕ – Уређеном стазом до Тршића

ЈП “ТОПЛАНА” – За празнике топли радијатори

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )